Hlavní obsah

Na karlovarský festival přijedou Ewan McGregor a Alicia Vikanderová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Organizátoři 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech oznámili, že hosty prvního víkendu budou skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor a švédská herečka Alicia Vikanderová. Převezmou Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a představí své nejnovější filmy.

Foto: AP / Evan Agostini, Profimedia.cz

Ewan McGregor na premiéře filmu Raymond & Ray

Článek

Již dříve organizátoři akce oznámili, že do Varů dorazí hollywoodská hvězda Russell Crowe. Ten se na zahájení 57. ročníku MFF KV navíc představí jako hudebník. Návštěvníkům zahraje se svou kapelou Indoor Garden Party.

Na karlovarský festival dorazí Russell Crowe

MFF KV

Crowe získá na festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Uvede také historický dobrodružný snímek režiséra Petera Weira Master a Commander: Odvrácená strana světa, od jehož vzniku uplyne letos dvacet let a který získal dva Oscary.

Královnin gambit na úvod

Zahajovacím snímkem prestižní filmové přehlídky bude pak Královnin gambit, v němž Alicia Vikanderová vytvořila hlavní ženskou roli a který měl premiéru v hlavní soutěži letošního filmového festivalu v Cannes.

Foto: Reuters

Alicia Vikanderová a Jude Law v Cannes.

Hlavní mužskou roli - Jindřicha VIII. - ve snímku hraje Jude Law, jenž také karlovarský festival v minulosti navštívil. Vikanderová ztělesnila jeho šestou manželku Kateřinu Parrovou.

Na karlovarský festival dorazí Russell Crowe

MFF KV
Foto: KVIFF

Královnin gambit. Jude Law a Alicia Vikanderová.

Královnin gambit režíroval brazilský režisér Karim Aïnouz podle scénáře Henrietty a Jessiky Ashwortových, vycházejícího z novely Elizabeth Fremantleové Queen´s Gambit.

Alicia Vikanderová

  • Studovala na Královské baletní akademii ve Stockholmu. Předtím než prorazila s debutovou rolí ve filmu Lisy Lansgethové Milovaná (2010, Pure), účinkovala v řadě divadelních představení a ve švédském televizním seriálu Andra Avenyn.
  • I čeští diváci ji mohou znát z filmů Královská aféra (2012), Anna Karenina (2012). Zlomový pro ni byl v kariéře rok 2015, kdy do kin přišly snímky Krycí jméno U.N.C.L.E., Ex Machina, Dánská dívka.
  • Za roli ve snímku Dánská dívka získala cenu Screen Actors Guild Award i Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. O rok později se objevila po boku Matta Damona a Tommyho Lee Jonese ve velkorozpočtovém akčním thrilleru Jason Bourne. V roce 2018 ztělesnila ikonickou akční hrdinku Laru Croft ve filmu Tomb Raider.
  • Naposledy bodovala v Cannes, kam přijela v rámci delegace k filmu Královnin gambit, který byl zařazen do hlavní soutěže, ztvárnila v něm roli Kateřiny Parrové, šesté manželky Jindřicha VIII. A právě Královnin gambit zahájí i 57. ročník MFF KV.

Dorazí i s dcerou

Ewan McGregor představí festivalovému publiku snímek Druhá šance, v němž hrají hlavní role společně s dcerou, herečkou a producentkou Clarou McGregorovou. I ona do Varů přijede.

Foto: KVIFF

Druhá šance, ve filmu hraje Ewan McGregor s dcerou Clarou.

Skotský herec patří již téměř tři desítky let v nejzářivějším evropským hereckým hvězdám. Na výsluní jej vynesla spolupráce s režisérem Dannym Boylem. Konkrétně jejich nejslavnější snímek Trainspotting (1996). Jen pár let nato prorazil v Hollywoodu. Vedle herectví se věnuje také režii a filmy rovněž produkuje.

Trailer k filmu Trainspotting 2

Držitel Zlatého glóbu, ceny Emmy, dvou Evropských filmových cen ovšem bere svou profesi poměrně s nadhledem, jak ukazuje v rozhovorech s novináři. Herectví dokonce označil za v něčem „zženštilé“ povolání, alespoň viděno pohledem na staršího bratra Colina, jenž byl stíhacím pilotem RAF.

„Těžko by šly vymyslet dvě rozdílnější profese než ty naše. Jednou mě vzal na let svým tornadem a nic takového jsem do té doby nezažil. Je to tak mužné, pravá práce pro chlapa. Létá rychlostí 800 km v hodině 60 metrů nad zemí. Neuvěřitelné. A já si zatím na živobytí vydělávám tím, že nosím make-up,“ svěřil se kdysi časopisu Sunday Telegraph Magazine.

Ewan McGregor

  • Narodil se 31. března 1971.
  • Kariéru započal v 90. letech po studiu na Guildhall School of Music and Drama v televizních seriálech. Záhy začal spolupracovat s režisérem Dannym Boylem. Za roli v černé komedii Mělký hrob (1994, Shallow Grave) získal Empire Award pro nejlepšího britského herce. Senzaci znamenal jejich Trainspotting (1996).
  • V roce 1999 se mu otevřela cesta do Hollywoodu. Poprvé vytváří roli Obi-Wan Kenobiho v kultovní sci-fi sérii George Lucase Hvězdné války: Epizoda I – Skrytá hrozba. Následovaly filmy Černý jestřáb sestřelen (2001) a Moulin Rouge! (2001). Za ten Ewan McGregor obdržel Evropskou filmovou cenu za přínos světovému filmu.
  • Nezapomenutelný byl i ve snímcích Velká ryba (2003), Ostrov (2005), Hranice života (2005), Kasandřin sen (2007), Andělé a démoni (2009), Muž ve stínu (2010), Lov lososů v Jemenu (2011), Nic nás nerozdělí (2012), ...
  • V roce 2016 debutoval jako režisér snímkem Americká idyla. Rok nato se vrátil ke spolupráci s Dannym Boylem – T2 Trainspotting.
  • Úspěšný je i v seriálech. Za roli ve třetí řadě Farga (2017) získal Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v minisérii a TV filmu. Zářil i v seriálu Netflixu Halston. Roli vesmírného guru Obi-Wan Kenobiho si zopakoval ve stejnojmenném seriálu z roku 2022, který uvedl Disney+. Seriál se stal nejsledovanějším pořadem této platformy.
  • Nyní točí historickou minisérii Gentlemen in Moscow, kterou rovněž produkuje.

Česká kráska Tereza Dušková v kultovním Trainspottingu 2

Styl

Ewan McGregor: Herectví není práce pro chlapa

Koktejl

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos proběhne od 28. června do 6. července 2024.  Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstaralo znovu 12 kinosálů. Největší zahraniční hvězdu festival ještě neoznámil, loni to byl Novozélanďan Russell Crowe.

Reklama

Výběr článků

Načítám