Hlavní obsah

Král Šumavy se vrací jako Fantom temného kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Král Šumavy: Fantom temného kraje, tedy nové a pravdivé zpracování příběhu nejslavnějšího českého převaděče Josefa Hasila, měl v pondělí premiéru v pražském kině Lucerna. V kinech však promítán nebude. Režisér David Ondříček příběh natočil jako třídílnou minisérii pro Voyo Originál, kde bude pro diváky k vidění od 9. prosince.

Král Šumavy: Fantom temného krajeVideo: Voyo

 
Článek

Proč si šestinásobný držitel Českého lva vybral právě toto téma, vysvětlil David Ondříček před projekcí. „Film Král Šumavy jsem jako dítě miloval. Byl pro mě hororem i dobrodružným filmem,“ složil poklonu režisérovi Karlu Kachyňovi, který jej natočil v roce 1959. „Kdo by to byl řekl, před patnácti lety, že budu dělat historické filmy. Čtyřicátá, padesátá léta, mi ale v kontextu s dnešní dobou přijdou velice zajímavá. Ve chvíli, kdy vidíme konflikty dnešního světa, je to ještě víc aktuální,“ řekl Právu před časem, při natáčení svého Krále Šumavy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér David Ondříček s představitelem Josefa Hasila Oskarem Hesem a Kristýnou Ryškou, která ztvárnila Vlastu.

V sérii si malou roli zahrál také autor literární předlohy David Jan Žák. Jeho román Návrat Krále Šumavy, který je příběhem převaděče ze šumavského pohraničí, vychází nejen z Hasilových vzpomínek, ale také ze svědectví pamětníků i archivních dokumentů. Scénář podle románu napsal Tomáš Vávra (shoda příjmení je jen náhodná) s Davidem Ondříčkem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oskar Hes slavil v den premiéry své třiadvacáté narozeniny.

Série měla předpremiéru už 9. listopadu v Husinci, kam tvůrci pozvali příbuzné legendárního převaděče v čele s jeho jediným synem Josefem Vávrou, ten byl také na pondělní premiéře v Lucerně, a synovcem Jaroslavem Hasilem. Na jejich názoru, který byl více než pozitivní, režisérovi hodně záleželo.

V hlavních rolích minisérie lidé uvidí Oskara Hese, Vojtěcha Vodochodského, Jana Nedbala, Gabrielu Heclovou, Kristýnu Ryšku a Judit Bárdos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám