Hlavní obsah

David Ondříček natáčí skutečný příběh Krále Šumavy: Jako malý jsem si na něj hrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh skutečného krále Šumavy Josefa Hasila začíná pro platformu Voyo televize Nova natáčet režisér David Ondříček. Tvůrci ho představili pod názvem Král Šumavy. Bude mít formu třídílné minisérie. Podle ředitele vývoje TV Nova a kreativního producenta minisérie Michala Reitlera se jedná zatím o pracovní název.

Foto: Petr Horník , Právo

Producent Michal Reitler, herečka Gabriela Heclová, režisér David Ondříček, herečka Judit Bárdos, scenárista Tomáš Vávra, herec Oskar Hes, syn Hasila Josef Vávra a spisovatel David Jan Žák.

Článek

Stejnojmenný film v roce 1959 natočil režisér Karel Kachyňa. Na rozdíl od něj však bude adaptace románu Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy sledovat příběh nepolapitelného převaděče ze šumavského pohraničí.

„Král Šumavy je zatím pracovní název. Ale nevím, jestli najdeme lepší. Je to značka, kterou estébáci toho kluka pojmenovali, tak proč hledat něco složitějšího,“ uvedl pro Právo Reitler.

„Je pro mě splněným snem vyprávět takový klučičí dobrodružný příběh o někom, kdo se pro Šumavu narodil, znal ji dokonale a dostal se do situace, kdy stál před lidmi, kteří ze země utíkají, a buď je mohl zastavit, nebo jim pomoci. A on se rozhodl jim pomoci,“ dodal.

„Bohužel ten příběh má nejen historickou hodnotu, ale i současnost. Všichni víme, co se dnes děje. Znovu se zabýváme otázkou svobody pohybu, státních hranic a znovu se dostáváme do osidel komunistického režimu, aniž bychom chtěli,“ doplnil ho režisér David Ondříček.

Minisérie se vrátí k Hasilovu mládí do roku 1948, kdy se jako mladík ze šumavské vesnice stal pohraničníkem. Sloužil v oblasti, kde se stýkaly hranice Rakouska, Bavorska a tehdejšího Československa. Jeho nadšení však brzy vystřídalo zklamání z poměrů na hranici.

„Krále Šumavy chci natočit jako strhující dobrodružný thriller o klukovi, který by nejraději jezdil po milované Šumavě na motorce za holkami, jenže doba, okolnosti, samotná StB a jeho svérázná tvrdohlavá povaha z něj udělají až mytického superhrdinu československého pohraničí,“ uvedl Ondříček.

Hasil pro něj byl hrdinou už v dětství, kdy si s kamarády podle svých slov hrál na partyzány, indiány, kovboje a Krále Šumavy. Neměl to tak sám. I pro spisovatele Davida Jana Žáka a jeho kamarády byl hrdinou.

„Ten velký příběh bylo třeba převyprávět. Myslím, že román se povedl. Je pro mě důležité, že tenhle příběh žije a stále lidi zajímá. Je natolik silný, že zaujal i Davida Ondříčka s Michalem Reitlerem a bude mít zase novou formu,“ řekl.

„Jsem moc rád, že se tátův příběh dočká nového a hlavně pravdivého zpracování a že za tím stojí zrovna David Ondříček, ve kterého mám plnou důvěru,“ uvedl jediný syn Josefa Hasila Josef Vávra. „Uvědomuji si, jaký to byl hrdina. Dokázal se postavit komunistům, zvolil si správnou cestu, i když naše rodiny přišly do nesnází a potíží.“

Svého otce viděl, až když byl dospělý. „Měl jsem slzy v očích. Pro mě to bylo velké překvapení. Představoval jsem si ho, že je mladý jako já. Znal jsem ho jen z fotek. A když jsem ho viděl, byl to děda. Bylo mu nějakých šedesát tři let,“ řekl.

Další dobovka

Pro Ondříčka se jedná o další z dobových filmů. Prvním byl film Ve stínu. Tehdy říkal, že dalším jeho filmem bude komedie ze současnosti. „Říkám i dnes, že po Králi Šumavy bude dalším filmem současná komedie. Nějakou shodou náhod jsem se ocitl u několika dobovek, které mě ale neskutečně baví,“ uvedl.

Dodal, že to je už druhá výzva od Michala Reitlera. „První byla Dukla 61, kdy jsem strávil půlku filmu v dole, sto až tisíc metrů pod zemí. Tentokrát budeme v noci v lese a budeme si hrát na Krále Šumavy. Jako malý jsem si na něj hrál a teď budu znovu, po čtyřiceti letech,“ konstatoval.

Podle Reitlera je skutečný příběh vždy silnější než fabulace. „Když se do toho příběhu noříte hlouběji a poznáváte osudy lidí, kterých se to dotklo, cítíte k nim zodpovědnost a myslím, že se dozvíte víc sami o sobě. Když jsem si četl knížku Návrat Krále Šumavy, dostal jsem se mnohem blíž k někomu, kdo se hrdinou nezrodil. Kdo se do toho namotal a nemohl vystoupit,“ řekl.

Sám Josef Hasil v jednom z rozhovorů, které poskytl, uvedl, že se Králem Šumavy necítí. „Nejsem žádný Král Šumavy, ale Pepík Hasilů ze Zábrdí. Když jsem se dal ke sboru a šel k čáře, myslel jsem, že budu chytat nácky, werwolfy a podobnou verbež. Ne naše lidi, co chtěj ven,“ řekl ke svému působení u pohraničníků.

Natáčení třídílné minisérie začíná v březnu. Trvat má do května a premiéra má být na podzim. Podle Reitlera se všechno šťastně potkalo. „David Žák se mi ozval, že jsou práva na jeho román k dispozici. David Ondříček do toho měl velikou chuť a scenárista Tomáš Vávra měl chuť napsat adaptaci tohoto typu. Chuť je víc, než kdyby nám to někdo nařídil. Když má člověk látku, má vždycky spěchat. Nikdy nevíte, co se stane,“ řekl Právu.

V hlavní roli se představí Oskar Hess, v dalších Kristýna Podzimková, Judit Bárdos, Vojtěch Vodochodský, Gabriela Heclová nebo Jan Nedbal.

Reklama

Výběr článků

Načítám