Hlavní obsah

Karlštejn odhalil nové prostory, původně zasypané podzemí jsme prošli s kamerou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlštejn

Legendární hrad Karlštejn prošel v poslední době největší rekonstrukcí od dob přestavby architektem Josefem Mockerem. Při poslední přestavbě obnovili dělníci suterén Císařského paláce či gotická sklepení purkrabství, přibyly navíc nové expozice i moderní návštěvnické centrum. Celkově proměna části hradu stála 164 milionů korun. Co nového se na Karlštejně událo shrnujeme ve videoreportáži.

Nové prostory na hradě KarlštejnVideo: Novinky

 
Článek

„My jsme rehabilitovali několik částí hradu najednou. Nejzásadnějším přínosem je pro hrad ale zpřístupnění suterénu Císařského paláce,“ sdělil Novinkám kastelán hradu Lukáš Kunst.

Ten sloužil ve 14. století jako obytný prostor pravděpodobně ve spojení s užitnou částí. „To ale s jistotou nevíme, protože Karlštejn má spousty tajemství, která stále odhalujeme,“ dodal kastelán.

V rámci přestavby architektem v 19. století byl prostor zavezen sutí. Díky tomu se ale dodnes zachovala původní úprava stěn.

Foto: Novinky

Znovu otevřené prostory Císařského paláce

Suterén byl vytěžen až v 19. století právě při rekonstrukci. Tehdy tam vznikly toalety pro návštěvníky, které sloužily až do nynější rekonstrukce.

Největší změnou v obnoveném suterénu je trámový strop. „Od těch 60. let tady byl železobetonový prefabrikovaný strop, který šel pryč. Do té památky nepatří,“ doplnil Kunst.

V nově vzniklém účelovém sálu uvidí návštěvníci kromě původních gotických stěn také výstavu historických trámových a tesařských prvků. Prostory jsou zpřístupněny o víkendech a také o svátcích.

Foto: Novinky

Výstava kamenných prvků na hradě Karlštejn

Pod hlavním nádvořím vznikl díky vytěžení další nový prostor. Ten ukrývá dvě další expozice. „Tam je expozice kamenných prvků a v suterénu budovy purkrabství zase expozice vinařství,“ vysvětlil kastelán.

Dále mají v podzemních prostorách návštěvníci možnost zhlédnout film o historii hradu Karlštejna. Tyto prostory jsou volně přístupné během běžné otevírací doby.

Kromě expozic vzniklo na hradě zcela nové návštěvnické centrum. „Nové pokladny, nová prodejna suvenýrů i nové občerstvení, což skýtá možnost konečně si tyto služby vychutnat i za nepříjemného počasí v teple pod střechou, a ne na nádvoří, jako tomu bylo v minulosti,“ doplnil Lukáš Kunst.

Foto: Novinky

Nové prostory občerstvení

Plány do budoucna

I přesto, že podle kastelána Karlštejn své kapacity již vyčerpal, protože většina hradu je již návštěvníkům dnes zpřístupněna, se plánují další úpravy a nové prohlídkové okruhy.

Noční prohlídky na Karlštejně připomenou život Karla IV.

Tipy na výlety

„Ono by se mohlo zdát, že poté, co Karlštejn obdržel 164 milionů korun na svou opravu, tak už další peníze nepotřebuje. To byl ale první z mnoha kroků, které se povedlo učinit,“ řekl kastelán.

85 milionů korun putovalo na opravu z fondů Evropské unie, o zbytek částky se dělil státní rozpočet, rozpočet Ministerstva kultury ČR a rozpočet Národního památkového ústavu.

Foto: Novinky

Nové prostory na hradě Karlštejn

V budoucnu by mělo dojít k rekonstrukci celého opevňovacího systému hradu a podle kastelána hradu dosluhují hradní střechy. „V kritickém stavu je střešní krytina na budově purkrabství. Čeká nás navíc restaurování gotických nástěnných maleb v kostele Panny Marie a v kapli svaté Kateřiny,“ doplnil Lukáš Kunst.

Návštěvníci mají v současnosti kromě tří prohlídkových okruhů také možnost poznat hrad z jiného úhlu pohledu. Jde o individuální okruhy, jako je několikahodinová prohlídka s názvem Na kafe s kastelánem, večerní prohlídka kaplí či Karlštejn jako uzavřená pevnost.

Karlštejn milovaný i nenáviděný

Historie

Přes léto to pak budou třeba noční a večerní prohlídky hradu. Kromě toho proběhnou na hradě také různé kulturní akce. Vrací se opět muzikál Noc na Karlštejně, vystoupí také Lucie Bílá nebo řada českých zpěvaček v rámci večera nazvaného Královny popu a v září se zopakuje tradiční vinobraní.

Část hradu je možné prohlédnout si zdarma, ceny za běžné prohlídkové okruhy se pro dospělé pohybují v rozmezí od 200 do 560 korun, děti mají výrazné slevy.

Anketa

Láká vás navštívit nové prostory v hradu Karlštejn?
Ano
89,4 %
Ne
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1525 čtenářů.

Karlštejn zpřístupnil zasypaná místa

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hrad Karlštejn

Reklama

Výběr článků

Načítám