Hlavní obsah

Karlštejn zpřístupnil zasypaná místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnavštěvovanější středočeská památka, hrad Karlštejn dokončuje rozsáhlou rekonstrukci. Část nádvoří je zatím ještě obehnána plechovými zábranami, stále tu pracují mnozí dělníci, ale po 20. dubnu by se mělo vše dokončit a návštěvníci budou vstupovat i do nových, dříve zasypaných prostor hradu.

Foto: Profimedia.cz

Na Karlštejně skončila rekonstrukce.

Článek

Právě zázemí pro návštěvníky, jichž sem během hlavní sezony dorazí až kolem dvou tisíc za jediný den, prošlo největší změnou.

Vstupenky na hrad už se nebudou kupovat v malém okýnku ve stěně, ale u pokladen v důstojném prostoru propojeném s místnostmi pro nákup suvenýrů či občerstvením i s nově vzniklou terasou u hradební zdi. Jsou tu také nové toalety.

„Rekonstrukce měla tři hlavní oblasti. První byla rehabilitace suterénu Císařského paláce, což pro nás bylo velmi důležité. Je to interiér, který v 19. století architekt Josef Mocker nechal zavézt sutí a zazdil okna. V 50. letech to tehdejší správa nechala vytěžit a udělala tam toalety pro veřejnost. Tyto toalety v suterénu byly zlikvidovány, byly mimochodem v jednom z nejhodnotnějších prostorů na hradě, které máme, protože v zadní části jsou dokonce dochované pozdně gotické omítky z doby Karla IV.,“ začal Právu líčit kastelán hradu Lukáš Kunst martyrium rozsáhlé rekonstrukce a s ní spojených přesunů a změn využívání prostoru.

České a moravské hrady: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

Dříve zasypaný interiér byl opraven a vznikla zde i malá expozice kamenných a dřevěných konstrukčních prvků hradu, které byly dosud uloženy v depozitářích. „Vrátil se sem i nádherný trámový, rozsahem unikátní strop, podle tesařů už takových moc není,“ upozornil Kunst.

Druhým bodem bylo vybudování návštěvnického centra. „To Karlštejn sužovalo už dlouhá léta. Je to velmi navštěvovaný objekt, před covidem jsme měli 250 tisíc lidí. Po koupi vstupenky lidé čekali venku na nádvoří, a jakmile pršelo, mrzlo, nebo byl naopak v létě obrovský pařák, tak se neměli kam schovat,“ byl si kastelán vědom nekomfortního zázemí.

„Využili jsme proto prostor s nádhernou pozdně gotickou klenbou, kde dříve bývala obřadní síň. Svatby ale postupně ubývají, tak nám přišlo efektivnější využít prostor jako návštěvnické centrum,“ dodal Kunst.

Na kafe s kastelánem

Třetí fází bylo vybudování nových toalet a hygienického zázemí pro návštěvníky. Postupně se tak zpřístupnila další místa, která byla zavezena sutí. Kromě zázemí pro turisty vznikla i trocha nového místa pro správu hradu. „Ve srovnání se zámky, kde jsou stovky místností, tady moc prostoru nemáme,“ podotkl kastelán.

Kromě kamenné a tesařské expozice vznikla také malá expozice vinařství. „Vyčistil se také skalní sklep pod Mariánským nádvořím a takzvaná stará konírna Karla IV. Jsou to ale slepá ramena, takže je návštěvníci běžně neuvidí, možná je ale zahrneme do nějakých speciálních prohlídek,“ uvedl karlštejnský kastelán.

Stachelberg se otevřel turistům

Tipy na výlety

„Lidé hodně volají po nějaké exkluzivitě a individuálním přístupu. Vysloveně na poptávku vznikly speciální prohlídky a okruhy. Nepatří mezi levné, ale rezervace na ně bývají na začátku sezony mezi prvními vyprodané,“ zmínil Kunst některé akce pro šestičlenné skupiny, jako je třeba Na kafe s kastelánem za tři tisíce na osobu nebo mimořádný okruh Celým hradem za 1600 korun na osobu.

Správci hradu se věnovali nejen stavebním pracím, ale také přípravě na školní prohlídky. Vzniklo nové edukační video. „Sám hrad vypráví o tom, jak rostl, jak probíhal jeho život,“ nastínil podobu budoucích programů pro školy. Těch bude moci být i díky nově vyčištěným a zrekonstruovaným místnostem více, protože se nebudou krýt s běžnými prohlídkami.

„Dosud jsme byli velmi limitovaní, cokoli jsme dělali pro školní děti, museli jsme dělat na prohlídkové trase. Teď máme i sál, kde lze se školami pracovat,“ uvedl Kunst. Vzdělávání dětí a veřejnosti je podle něho velmi zásadní pro vztah k památkám. I ony bývají často terčem vandalů a návštěvníky je stále třeba vychovávat. „S některými návštěvníky je problém. Mnozí mají potřebu si tady vyrýt do zdi srdíčko nebo pověsit zámeček. Opravy jsou pak hodně nákladné,“ upozornil kastelán.

„Druhou skupinou jsou rodiny s malými dětmi, když neodhadnou, co dítě snese, a s brečícím dítětem absolvují celou prohlídku. Chápu, že dítě nemá někdy svůj den, ale pro průvodce není snadné celý den překřikovat brečící děti, narušuje to celou prohlídku i dalším turistům,“ apeloval na ohleduplnost kastelán.

Nově zrekonstruované prostory se návštěvníkům otevřou 21. dubna, některé okruhy budou přístupné až od 1. května. Vstupné se neměnilo. Část hradu je možné prohlédnout si zdarma, ceny za běžné prohlídkové okruhy se pro dospělé pohybují v rozmezí od 200 do 560 korun, děti mají výrazné slevy.

Dvanáct nejkrásnějších českých zřícenin a hradů, které stojí za návštěvu

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Státní hrad Karlštejn

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám