Hlavní obsah

Jc Kovář o českém filmu Zatmění: Chci bavit humorem i akcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden měl premiéru český film Zatmění, thriller o tom, co se může vyvinout z jedné úplně obyčejné dopravní nehody. Jako scenárista a producent jím debutuje Jc Kovář.

Foto: archiv Jc Kováře

Jc Kovář při natáčení filmu Zatmění.

Článek

Co vás přivedlo k rozhodnutí napsat scénář? Pokud vím, nejste vzděláním filmař…

Nejsem, posledních osm let jsem pracoval v oboru IT. K napsání scénáře mě vyzval můj dlouholetý kamarád, režisér Petr Kubík. S tím nápadem přišel asi před šesti lety, kdy mi řekl, že jsem ho pobavil svým inzerátem na prodej pračky, takže prý v sobě musím mít talent k zábavnému psaní.

Původně jsme začali pracovat na scénáři filmu Rozlučky se svobodou, ale ten budeme realizovat až příští rok. Od začátku jsme věděli, že to bude finančně náročný film. Ale protože jsem nechtěl dlouho čekat, pustil jsem se do dalšího, tentokrát nízkorozpočtového projektu. A to je právě Zatmění.

Uvádíte ho jako komedii a thriller zároveň. Jak to jde dohromady?

Myslím, že to je thriller s nádechem cynické komedie. Na premiéře se diváci řadě věcí smáli, ale podstata filmu, a zejména jeho závěrečná část, je thrillerová.

Debutujete i jako producent. Na koho se člověk obrací, aby dal dohromady peníze, byť na nízkorozpočtový film?

Samozřejmě jsem nevěděl, co všechno nás čeká. Ale měl jsem skvělý tým, především Petra Kubíka, který už má zkušenosti mimo jiné se dvěma pohádkami o Princezně zakleté v čase. Jako producent mi sekundoval. Získali jsme pak jednu televizi, což je základ, a jinak jsme to v zásadě financovali spolu s Petrem a s Cyrilem Regnerem z vlastních prostředků získaných z jiných podnikatelských aktivit.

Trailer k filmu Zatmění.Video: Regner - Kovář Pictures

Brali jsme to tak, že nechceme být pod tlakem, naopak si chceme vytvořit prostor pro velkou kreativní svobodu. S lehkou nadsázkou řečeno jsme si chtěli osahat prostředí a získat zkušenosti pro další projekty.

Takže teď se soustředíte na Rozlučky se svobodou?

Ještě předtím budeme na podzim točit další film. Bude to čistá akční komedie, název je vaBank. Scénář jsem napsal zase já. Bude se týkat netypické bankovní loupeže. Dáváme dohromady herecké obsazení, znovu počítáme s Jánem Jackuliakem, zájem opět projevil Jakub Štáfek a bavíme se i s dalšími výbornými herci. Doufám tedy, že bude i z tohoto hlediska atraktivní.

Kdo bude film režírovat?

Chci si to zkusit sám. Při práci na Zatmění jsem hodně koukal pod ruce Petru Kubíkovi a získal jsem k tomu řemeslu obrovský respekt. Budu mít kolem sebe zkušený tým, už jsme začali s přípravami. Nepřijdu zkrátka první den na plac, abych o tom nic nevěděl.

Čím bude vaBank jiný než ostatní loupežné filmy?

Máte pravdu, že vyloupeno už bylo v kinematografii všechno od bank přes vlaky, klenotnictví, kasina až k malým bistrům. V tom směru se dá těžko najít něco nového. Já k tomu ale přistupuji tak, že chci lidi hlavně pobavit. Humorem i akcí.

RECENZE: Zatmění. Trnitá je cesta k filmovému thrilleru

Kultura

Jakub Štáfek: Menšina Čechů ve mně vidí primitiva

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
Jc Kovář

Související články

Výběr článků

Načítám