Hlavní obsah

FOTO: Vesmírná pouť začala. Designblok Cosmos pořádně mate smysly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všude a nikde, jako by zdi neexistovaly. Pořadatelé mezinárodní přehlídky Designblok připravili nejen fanouškům designu zážitek v podobě expozice Cosmos, když před Míčovnou Pražského hradu otevřeli prostor do téměř nepředstavitelných sfér. Je to vesmírná pouť, která pořádně mate smysly.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Pohled do téměř nekonečného prostoru expozice Cosmos na Pražském hradě.

Článek

Stříbrnou fólií obalený kontejner a uvnitř se rozprostírá nekonečný prostor plný světla, odlesků a barev. Je křehký, a přitom má v sobě tíhu života. Lze v něm snadno zmizet, jako by se člověk rozprsknul na miliardy světelných částeček.

Autorovi umělecké koncepce a zároveň jednomu z vystavujících Janu Plecháčovi se podařil majstrštyk v tom, že vymyslel putovní výstavu na kolečkách, která ale zároveň působí, jako by na místo přijelo deset kamionů plných umění. Ostatně Cosmos má skutečně vyrazit na cesty. Jeho první zahraniční zastávkou bude příští rok Milano Design Week.

Designblok 2023Video: Kateřina Farná, Právo

Designér Maxim Velčovský nechává v čiré skleněné bublině hledět malého kluka ke hvězdám, studio DECHEM stvořilo neonem zářící supergalaxii, Jakub Berdych Karpelis vyslal do vesmíru Rakeťáka, Lucie Koldová vymyslela lampu z průsvitného opalinu a Odyssea od Václava Mlynáře vzdává hold sci-fi.

Pražský Designblok se koná od 4. do 8. října na mnoha místech metropole. Centrálními lokacemi s největšími expozicemi jsou Veletržní palác a Uměleckoprůmyslové museum. V Míčovně Pražského hradu je navíc k vidění výstava Made by Fire, která společně s expozicí Cosmos bude přístupná do 15. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám