Hlavní obsah

Velma ze Scooby-Doo řeší záhadu své sexuální orientace a u diváků úplně propadá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový seriál Velma přenesl oblíbené postavy do kategorie pro dospělé. Od samého začátku dal divákům jasně najevo, že toto nebude verze kultovního Scooby-Doo, jehož postavy publikum vídá po desetiletí. Diváci tuto změnu rozhodně nepřivítali s nadšením. Velma je momentálně – alespoň na serveru IMDb - hodnocená jako nejhorší seriál všech dob.

Foto: HBO

Animovaný seriál pro dospělé sleduje Velmu Dinkley, nedoceněnou vědátorku a členku zábavné Scoobyho party.

Článek

Postava Velmy Dinkleyové, chytré šprtky, se na obrazovkách poprvé objevila v roce 1969 a spolu s dalšími třemi členy spolku Záhady s. r. o. a německou dogou Scooby-Doo řešila detektivní případy.

Scooby-Doo na stopě byl začátkem desítek úspěšných let seriálu a také desítek animovaných a několika hraných filmů s pěticí oblíbených hrdinů.

Kouzlo původního Scooby-Doo je schopnost tvůrců smíchat něco zcela mdlého a nezáživného s podivnou bizarností. Hlupák, chytrolínka a další dvě krásné a zároveň plytké postavy týden co týden narazí na podivné monstrum, ze kterého se nakonec ale vyklube nějaký týpek v kostýmu. Zlosyni zastrašují lidi primárně proto, že nechtějí, aby jim lidi lezli na farmu, zámek nebo do zoo.

Tvůrci nechtěli Scoobyho

Stanice HBO Max tyto postavy vzala, kromě milované německé dogy Scooby-Doo, a vytvořila další animovaný seriál pro dospělé, s explicitní nahotou, vulgárním slovníkem, a brutálními vraždami a krví.

Už před uvedením bylo jasné, že staré známé postavy budou mít nové etnicity, a tak samozřejmě spustili jednu s dalších vyhrocených internetových debat o tom, jestli mají tvůrci a majitelé práv na tyto postavy ‚právo‘ překreslit původně bělošské postavy na americkou Indku, Asiatku a černocha.

Foto: HBO

Seriál Velma (2023) zatím diváky moc nechytnul.

Seriál nakonec ale pohořel i u diváků, kteří se na nové zpracování postav těšili. Na serveru Rotten Tomatoes mu dali pouhých šest procent a na IMDb dostal 1,3 hvězdičky z deseti, což ho momentálně dělá nejhůře hodnoceným seriálem všech dob.

Seriál nepůsobí nijak zvlášť chytře, zábavně nebo zajímavě.

Záhada Velminy sexuální orientace

Velma (Mindy Kaling) nám hned na začátku prvního dílu prozradí, že jde o její příběh, tedy její cestu k tomu, aby se stala detektivem a členkou Záhady s. r. o.

Potkáme ji jako středoškolačku, která řeší záhadu dávného zmizení své matky a také nové brutální vraždy atraktivních spolužaček. Nakonec řeší i záhadu, o které fanoušci spekulovali po desetiletí, a to jestli je Velma lesba.

I když je Mindy Kaling zkušená sitkomová matadorka a úspěšná producentka, je jasné, že s tímto projektem šlápla vedle. Fanoušci nepřijali hlavní postavy, které s těmi původními nemají charakterově nic moc společného.

Kultovní hlas dokumentů či Rockyho: Když po něčem toužím, tak to nikdy nevyhraju

Podcasty a pořady

Velma je protivná, sprostá a všechny urážející holka, která pro diváka ale postrádá kouzlo, jakým oplývá například další animovaný sprosťák Rick ze seriálu Rick a Morty. Navíc se alespoň v prvních čtyřech dílech neprojevuje ani jako dobrá studentka se zapálením pro vědění. Klidně přizná, že opisuje.

Norville (Sam Richardson), kterého fanoušci seriálu znají spíš pod jeho přezdívkou Shaggy, netráví veškerý čas s německou dogou Scoobym, ale běhá za Velmou, která se vůči němu chová nesmírně arogantně. Pohledný Fred (Glenn Howerton) je zase představen jako bohaté neschopné dítě. Jedinou zajímavější postavou by mohla být kráska Daphne (Constance Wu), jenže to by musela být zajímavější postavou.

Adoptovaná dcera dvou policistek je klasická školní kráska, která jako vedlejšák prodává drogy, aby mohla najít své biologické rodiče. Pokud by tedy Velma nebyla spojená s ikonickým Scooby-Doo, asi by nevzbudila tolik vášní, ale zároveň by to byl jeden z mnoha animovaných sitkomů, kterého by si diváci příliš nevšímali.

Reklama

Související témata:
Film Scooby-Doo

Výběr článků

Načítám