Hlavní obsah

Kultovní hlas dokumentů či Rockyho: Když po něčem toužím, tak to nikdy nevyhraju

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho hluboký hlas znáte díky dabování drsných mužských rolí, mezi které patří legendární Sylvester Stallone, Morgan Freeman, Samuel L. Jackson nebo Jean Renoir. Jedná se o Pavla Rímského, který kromě dokumentárních filmů a audioknih nadaboval i psa Scooby-Doo ze stejnojmenného seriálu a je dalším hostem Richarda Wágnera v pořadu V českém znění.

V českém znění: Pavel RímskýVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jsou lepší akční filmy nebo komedie? (4:55)
  • Postava Scooby-Doo a seriál Hvězdná brána (6:29)
  • Jak je to s autorskými právy v dabingu? (14:40)
  • Mluvení audioknih a dokumentárních snímků (19:14)

Pavel Rímský začínal hraním v divadle, které i dnes patří k jeho nejoblíbenějším hereckým disciplínám. „Já jsem celou dobu hrál divadlo. Že bych tedy mohl trávit většinu času ve studiu, to se nekonalo. Byl jsem pořád divadelní herec,“ řekl v úvodu podcastu.

Kromě Rockyho Balboi nebo postavy Maceho Windu ze Star Wars už třicet let dabuje také fiktivní postavu psa Scooby-Doo, ke které se herec dostal náhodou. „Mám takovou vlastnost, že když po něčem toužím a je to v konkurzu, tak to nikdy nevyhraju, a když mě něco vůbec nezajímá, tak to vždycky vyhraju. Takhle jsem vyhrál Scooby-Doo,“ vzpomíná.

Na to, že je mi skoro třicet, dodnes mluvím osmileté kluky, říká dabér s nestárnoucím hlasem

Podcasty a pořady

Co Rímského ale bavilo, bylo dabování Morgana Freemana. Kdyby si měl vybrat mezi ním a Samuelem L. Jacksonem, zvolil by Freemana. „Freemana speciálně jsem měl velmi rád,“ dodává.

Přesto, že je svým hlubokým hlasem Rímský význačný, nějak významně se o něj nestará. „To se tak od pánaboha přihodilo, nikdy jsem s tím nic jiného nedělal, než že jsem v mládí významně kouřil,“ směje se herec.

Na celý rozhovor se podívejte na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Baví vás rozhovory s českými herci a dabéry? Chtěli byste před kamerou vidět některého z nich? Pak si napište o rozhovor e-mailem na adresu richard.wagner@novinky.cz a do předmětu uveďte „V českém znění“.

Rozhovory Richarda Wágnera se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace.

Odebírejte pořad také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Sledujte pořad také na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám