Hlavní obsah

Robertsová a Clooney nabízejí Vstupenku do ráje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hráli spolu v Dannyho parťácích, ve Hře peněz nebo v Milujte svého zabijáka, ale nikdy v romantické komedii. A to přesto, že jsou Julia Robertsová a George Clooney pro tento žánr jako stvořeni a také v něm zazářili: Robertsovou proslavila Pretty Woman, Clooneyho milovaly dívky a ženy například v Nesnesitelné krutosti. Nyní se setkávají ve Vstupence do ráje.

Vstupenka do rájeVideo: CinemArt

 
Článek

Hrají v ní bývalé manžele Georgii a Davida, kteří fakt, že se kdysi vzali, považují za největší chybu svých životů. Před devatenácti lety díky letnímu vzplanutí stáli před oltářem, před čtrnácti lety pochopili, že to nebyl dobrý nápad, a ukončili to dobrodružství rozvodem.

Od té doby se snaží jeden druhému vyhýbat, jak to jde, protože vědí, že každé jejich setkání skončí hlasitou hádkou. Jenže teď se musí spojit a udělat všechno pro to, aby stejnou chybu jako oni neudělala jejich dcera.

Ta se totiž o prázdninách na Bali zamilovala do chytrého, hezkého a podnikavého domorodce, který se živí pěstováním a prodejem mořských řas. A právě rodičům oznámila, že se za něj provdá.

Georgia a David tedy vyhlásí dočasné příměří, aby dceru vysvobodili „z jeho spárů“. Hned za ní letí, ale i když jsou v přípravě rafinovaných pastí, jež mají dceři sundat růžové brýle, velmi dobří, žádná z nich nesklapne tak, jak plánovali. A co je horší – kulisy mořského ráje začínají probouzet vzpomínky na hezkou část jejich společné minulosti, s čímž ani jeden z nich nepočítal.

Lidé potřebují romantiku a smích

Scenárista a režisér Ol Parker, londýnský rodák, který má za sebou úspěšné filmy jako Báječný hotel Marigold nebo Mamma Mia! Here We Go Again, o inspiraci ke Vstupence do ráje říká:

„Když vypukla pandemie, to, co jsem v té době psal, mi najednou připadalo naprosto nepatřičné. Svět se změnil. Přemýšlel jsem, na čem chci pracovat, a dospěl jsem k tomu, že napíšu něco, co lidi potěší. Romantická komedie přivede před velké plátno spoustu diváků, aby se společně zasmáli. To mi v té těžké době připadalo krásné.“

Sešel se s producentkou Sarah Harveyovou, s níž pracoval na Báječném hotelu Marigold, a ta mu při obědě vyprávěla příběh svého rozvedeného přítele. „Něco mi cvaklo v hlavě a najednou jsem věděl, kudy by se měl můj film ubírat. Hned mi bylo také jasné, že ústřední dvojici musí hrát Julia Robertsová a George Clooney. Kdyby třeba jen jeden z nich odmítl, žádný plán B jsem neměl,“ říká Parker.

Dlouholetí přátelé

Hotový scénář tedy poslal oběma hercům a naštěstí dostal od obou kladnou odpověď.

„Ne, že bych se romantickým komediím záměrně vyhýbala, ale čekala jsem, až budu mít tak skvělý scénář, jako byl ten k Notting Hill, nebo si užiju tolik zábavy jako u Svatby mého nejlepšího přítele. Teď jsem se dočkala, a navíc mám jako bonus George Clooneyho,“ vysvětluje Robertsová, proč se k populárnímu žánru po letech vrátila.

Neméně spokojený byl i Clooney: „Ol Parker je úžasný scenárista a režisér. Když jsem si přečetl jeho scénář, zavolal jsem Julii a zeptal se jí, jestli ho také dostala. Shodli jsme se, že do toho jdeme jedině společně. Ve filmu jsme si navzájem protivní, ale tím nejzábavnějším způsobem,“ vysvětlil herec.

Spokojený byl i producent Tim Bevan: „Pokud se chystáte natočit romantickou komedii a máte pro obě hlavní role dva z nejlepších herců na světě, je to docela dobrý začátek. Výborně se znají, jsou dlouholetí přátelé, oba jsou ve společnosti toho druhého naprosto uvolnění a přirození. Jejich vztah a vzájemnou energii jsme dokázali dobře zužitkovat.“

Clooney dodává: „Myslím, že hlavní důvod, proč se nám s Julií tak dobře společně pracuje, je ten, že máme podobný smysl pro humor a víme, jak se navzájem rozesmát. Romantickou komedii jsem netočil od Báječného dne, takže když jsem dostal tento scénář, připadalo mi to jako dokonalá příležitost.“

Podle režiséra Parkera působí oba protagonisté tak autenticky, jako by léta tvořili pár. „Můžete se pokusit napsat ten nejlepší scénář, umístit ho na krásné místo a namířit kameru správným směrem, ale nakonec bude úspěch stejně stát nebo padat s chemií obou hlavních postav. A chemie George a Julie není s ničím srovnatelná,“ dodává.

Ve zvláště nezapomenutelné scéně se David s Georgií opijí a tančí v baru na tržišti. Jejich tanec je sice tak trochu „old school“, ale dostávají se do něj rychle. „Na tuhle scénu se asi všichni těšili,“ vzpomíná Robertsová, kterou prý na konci natáčecího dne bolely tváře od smíchu.

Natáčení v covidové době

Přípravy filmu postupovaly dobře, takže natáčení mohlo začít ještě v době covidových restrikcí. Kvůli nim nebylo možné natáčet na Bali, a tak se filmaři rozhodli najít lokace v Austrálii, která měla v té době velmi nízký počet nakažených.

A jak se tvůrci shodují, pomohly i daňové pobídky. Největší výzvou bylo právě schválení termínů výroby. Později, jakmile se covidová omezení na Bali zmírnila, mohli filmaři natočit s místním štábem tamní kulisy.

Jak se to všechno podařilo, mohou čeští diváci vidět v kinech již od čtvrtka.

Reklama

Související témata:
Film Vstupenka do ráje

Související články

Výběr článků

Načítám