Hlavní obsah

RECENZE: Paranoidní Ceaucescu, CIA a agent na útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi Západem a strnulou komunistickou říší s vrtošivým diktátorem v čele se pohybuje agent Victor, hlavní postava seriálu Spy/Master. Kdo si stěžuje na díla se smířlivým pohledem na minulost, přijde si na své.

Foto: HBO

Agent Victor (Alec Secareanu)

Článek

Spy/Master představuje pro české diváky ojedinělou možnost vidět kvalitní retro drama zasazené do éry studené války a rumunského prostředí. Žádné předsudky a posměšky vůči tamní tvorbě nejsou na místě.

Kdyby byl Spy/Master český seriál, patřil by k nadprůměru. Jde o produkci tamní HBO a kdo zná série z české HBO, ví, že uspěchané hlouposti tam nikdy netočili.

Na seriálu je vidět standardně pečlivá příprava scénáře a velmi slušný rozpočet. Obsazeni byli i američtí a němečtí herci. Spy/Master nabízí přesně to, co avizuje plakát a popisek. Je to drama s tajnými agenty ze staré školy, bez postmoderních experimentů.

Příběh vypráví v příjemném rytmu a logicky. Úplně rezignuje na humor, který by ničil atmosféru, a také hudba je spíš nenápadná, stejně jako prostředí. Pečlivě vybrané exteriéry a kancelářské interiéry spolu s několika počítačovými triky vytvářejí iluzi socialistických sedmdesátých let.

Pro Spy/Master je typická šedivost. Utlumené barvy, ale i utlumené lidské emoce určují náladu pomalu zahnívající a strachem naplněné Ceaucescovy říše.

Foto: HBO

Victor jedná se CIA.

Ústřední postavu, agenta Victora Godeanua, věrně ztvárnil rumunský herec Alec Secareanu. Uhlazený tichošlápek v šedivém obleku proplouvá mezi východem a západem a jeho tvář zachovává dokonale strnulý neutrální výraz při jednání s diktátorem i se zástupci západních mocností.

Nikdy nepoznáte, co si myslí, což se pro něj stalo životní nutností. Victor totiž rozehrál sebevražednou hru. Stýká se tajně i s KGB a zároveň už má v záloze útěk k Američanům.

Stále paranoidnější diktátor Ceaucescu všude vidí zrádce a pořád chce někoho likvidovat. Victor už si nemůže dovolit luxus morálních zásad, pokud je někdy měl. Jeho misí je prostě přežít. Přestože má rodinu, která mu není lhostejná, odjíždí do Německa, aby se setkal s americkou CIA a domluvil si přeběhnutí.

Tamní úředník mu chce vyhovět, jenže vedení v americkém Langley se bojí, že jde o nějakou past a nechce to schválit. Každá hodina navíc přitom pro Victora znamená ohrožení života, protože Rumuni už něco tuší…

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám