Hlavní obsah

Festival francouzského filmu zakončí film Mladí milenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu večer skončí v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové a Českých Budějovicích 25. Festival francouzského filmu. Za týden nabídl více než padesát snímků, mezi nimi předpremiéry filmů, které jdou vzápětí nebo v příštím roce do distribuce.

Foto: Festival francouzského filmu

Fanny Ardantová a Melvil Poupaud ve filmu Mladí milenci

Článek

V pražském kině Lucerna přehlídku zakončí film režisérky Carine Tardieu Mladí milenci s Fanny Ardantovou a Melvilem Poupaudem v hlavních rolích. Citlivě natočený snímek vypráví příběh lásky sedmdesátileté nezávislé ženy a o mnoho let mladšího muže.

Shauně je 70 let a svůj milostný život už dávno uzavřela. Najednou však čelí znepokojivé přítomnosti Pierra, pětačtyřicátníka, s nímž se před lety krátce setkala. A on v ní navzdory všem očekáváním nevidí starší dámu, ale ženu, po níž touží a neváhá se do ní zamilovat. Bohužel je ženatý a má rodinu.

„Ten příběh mě naprosto uchvátil, byla jsem hrozně zvědavá, jak to dopadne. Ale zároveň jsem si říkala, že já přece nejsem Shauna. Potom jsem se sešla s režisérkou Carine Tardieu a způsob, jakým o filmu mluvila, mi dal chuť stát se jeho součástí,“ vzpomíná na setkání s rolí Ardantová.

Snímek Mladí milenci dokazuje, že láska je silnější než všechny společenské konvence, protože se v něm do sebe zamilují dva lidé s příliš velkým věkovým rozdílem. Ardantová je ale přesvědčena, že vůči lásce není imunní nikdo.

„Všechny obavy, bránění se jí a předsudky vždycky vyplývají z toho, co si myslí naše okolí. Jako by lidé museli zapadat do určitých škatulek, žádné neočekávané chování se netrpí. Já věřím ve vášnivou lásku, v takovou, která překonává všechny společenské zákazy a neláme si hlavu s tím, jak se na to budou dívat ostatní.“

Shauna má strach, že strhne do neštěstí muže v nejlepším věku, drží si odstup, a to nejen proto, že se bojí, zda si lásku jen nevyfantazírovala, ale také proto, že Pierra miluje.

„To je skutečná láska,“ říká Ardantová. „Milovat druhého víc než sebe. Dát přednost jeho životu a štěstí před tím svým.“

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kino Lucerna

Reklama

Související články

Režisér James Huth: Teď je to na vás

Na právě probíhajícím Festivalu francouzských filmů, a již od čtvrtka i v distribuci, je Nová hračka, remake populární Hračky režiséra Francise Vebera...

Výběr článků

Načítám