Hlavní obsah

Festival francouzského filmu finišuje: A do kuchyně!, Blízko a Sestra a bratr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední den Festivalu francouzských filmů nabízí den projekcí nových i straších filmů.

Foto: Festival francouzského filmu

A do kuchyně!

Článek

V covidové době natáčel režisér Louis-Julien Petit komedii A do kuchyně!, v níž hlavní roli ztvárnila Audrey Lamy a spolu s ní i slavný François Cluzet (Nedotknutelní).

Petit v něm sleduje osudy mladých migrantů snažících se integrovat do společnosti prostřednictvím kurzů vaření. S nimi jim má pomoct svérázná kuchařka Cathy. Přestože sní o své vlastní restauraci, dosud brala zavděk místem řadové kuchařky u různých mediálně známých „les Chefs“. Poté, co se opět rozhodne z jedné takové luxusní restaurace odejít, nalézá inzerát na místo šéfkuchařky. Netuší ale, že jde o pozici vedoucí kuchyně v azylovém domě pro mladistvé migranty, kde se na kulturu stolování a haute cousine moc nehraje.

„Chtěl jsem natočit sociální komedii, zachytit realisticky problematiku mladých migrantů, aniž bych opomíjel Damoklův meč, který jim visí nad hlavou: pokud nenastoupí do svých 18 let do nějakého vzdělávacího zařízení, hrozí jim vyhoštění. Zároveň jsem ale chtěl, aby to byla komedie, aby ten příběh byl optimistický,“ vysvětluje režisér snímku Louis-Julien Petit a představitelka Cathy dodává, že si ve filmu zahrály i děti z azylových domů.

„Točili jsme v mraze, za vichru, nejdřív se zranil François, potom já, měli jsme technické problémy, k tomu covid a neustálá setkání s neherci s těžkou minulostí. Na konci každého dne jsem byla totálně vyčerpaná, ale zároveň šťastná, protože jsem zažívala něco hodně intenzivního,“ říká Lamy, která strávila několik měsíců v kuchyni dvou populárních pařížských restaurací, kde se učila připravovat makrely tak dlouho, až jí po nich byly cítit ruce. Kdo film nestihne na festivalu, může na něj vyrazit do kina od 8. prosince.

Blízko

Foto: Festival francouzského filmu

Blízko

Velkou cenu poroty získal na letošním festivalu v Cannes emocionálně nabitý portrét chlapeckého přátelství Blízko. S dobrým ohlasem se setkal i na karlovarském festivalu, je nominován na čtyři Evropské filmové ceny včetně kategorie nejlepší film, a rovněž je vyslancem Belgie do oscarového klání.

Jeho hrdinové Léo a Rémi jsou si blízcí. Prožívají spolu chlapecká dobrodružství, sdílí celý svět a skoro každý moment. Dostávají se ale do věku, kdy věcem začínáme dávat jména. Je tedy mezi nimi hluboké přátelství, nebo láska? Po bezstarostných prázdninách přicházejí školní dny a s nimi i všetečné otázky a ironické poznámky spolužáků. Rémi si jich zdánlivě nevšímá, ale pro Lea znamenají stále víc pochyb. Touží zapadnout do klukovského kolektivu. Drobné ústupky se sčítají a jedinečná blízkost mizí. Dětství končí, dospělost vtrhne neúprosně do dříve bezstarostného světa obou kamarádů. Po festivalu se film chystá do kin 5. ledna.

Bratr a sestra

Foto: Festival francouzského filmu

Bratr a sestra

Melvil Poupaud a Marion Cotillardová hrají titulní postavy filmu Bratr a sestra. Režisér Arnaud Desplechin natočil příběh sourozenců na pokraji padesátky.

Alice je herečka, Louis bývalý profesor a básník. Alice bratra nenávidí už přes dvacet let, celou tu dobu se nestýkají. Když Louis potká sestru náhodou na ulici, ona ho nepozdraví a uteče před ním. Jenže teď se oba sourozenci budou muset setkat, protože jim umírají rodiče.

Bratr a setra vstoupí do distribuce 20. dubna.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související články

Režisér James Huth: Teď je to na vás

Na právě probíhajícím Festivalu francouzských filmů, a již od čtvrtka i v distribuci, je Nová hračka, remake populární Hračky režiséra Francise Vebera...

Výběr článků

Načítám