Hlavní obsah

Slovenská Pohoda. Radosti, zklamání i nejdrsnější rapeři v důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Tak jaké to bylo?“ ptá se starší Slovenka po koncertě americké písničkářky Suzanne Vegy. „Na pohodu,“ neváhá s odpovědí její kamarádka. Na pohodu byl celý festival Pohoda, největší slovenský svátek hudby a kultury vůbec. Pláň trenčínského letiště rozduněl do nedělního rána po šestadvacáté. Ve skvělé atmosféře a s bezvadnou organizací.

Foto: Martina Mlčúchová

Caroline Polachek

Článek

Letošní ročník nebyl vyprodaný. Nejspíš v programu chyběl jeden univerzální headliner. Zapamatováníhodných momentů ale bylo dost.

Ohromný ohlas měla beseda prezidentky Zuzany Čaputové, pořádnou dávku bojovné energie přivezla ukrajinská umělkyně Alina Pash a asi největším bizárem, ovšem zábavným a odvážným, byli sedmdesátiletí britští rapeři Pete & Bas – dva nejdrsnější důchodci na festivalu.

Zuzana Čaputová pro Novinky: Po zveřejnění rozhodnutí znovu nekandidovat se mi ulevilo

Zahraniční

Cenu pro největšího sympaťáka by za mě dostal britský zpěvák a kytarista Ben Howard. Loni ve svých 35 letech přežil dvě mrtvice. Dal se dohromady, složil novou desku a vrátil se v plné síle. Jeho show doprovázela, jako jednoho z mála, velmi vydařená videoprojekce.

Žebříček nejcivilněji laděných vystoupení by vedla Suzanne Vega. Autorka hitů Luka, Caramel, Tom´s Diner předvedla slušný výkon, kterému by bývala pomohla pořádná kapela v jejích zádech. Notoricky známým písním, ale i novince Last Train From Mariupol, o tom, jak i Bůh nasedá do posledního vlaku z toho ukrajinského pekla, by muzikanti dodali říznější a festivalovější ráz. Jako hosta si pozvala Karla Holase, houslistu a zpěváka Čechomoru. „Nenosím bílou. To je barva pro panny, děti a léto. Mou barvou je černá. V černé je pravda,“ zpívala.

Nejdražší zklamání festivalu

Diplom za nejteatrálnější projev bych s chutí předala americké zpěvačce Caroline Polachek, ten za nejdojemnější zakončení koncertu by patřil Janě Kirschner. Její vystoupení bylo podle mnohých reakcí jedno z jejích nejlepších vůbec. Zážitkem bylo poslouchat slovenskou zpěvačku Noru Ibsenovou z Fallgrapp. Její hlas v sobě nese hvizd i nápor severských větrů.

A papírovou medaili za největší zklamání by si zasloužil 25letý britský raper Central Cee, údajně nejdražší jméno v historii Pohody. Na pódiu strávil necelých třicet minut. Nejenže začal pozdě, ale i předčasně skončil. Většina fanoušků tak po sobotní půlnoci odcházela trochu nedokrmeně. Celou tu nákladnou show nezachránily ani cirkusové ohně. „To je čistá odrbávka,“ prohodila dívka vedle mě, která visela raperovi na rtech a znala každý jeho verš.

Pohoda má nezastupitelné místo na česko-slovenské festivalové mapě. Poskytuje přátelský, nestísněný prostor a muziku, která patří ve svých žánrech ke špici. Je to dobře namíchaný koktejl, který stojí za to vypít až do dna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám