Hlavní obsah

Festival Mighty Sounds nakonec větru i dešti poručil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tak trochu paradoxní. V době, kdy vládnou moderní technologie a umělá inteligence, museli pořadatelé festivalu Mighty Sounds, který se konal od 23. do 25. června v areálu letiště Aeroklub Tábor, úpěnlivě upínat oči k nebi. Bude pršet, nebo nebude? Poručíme dešti a větru, nebo ne?

Foto: Jan Šída, Právo

Rancid byli hlavní hvězdou festivalu.

Článek

Nakonec se to podařilo, protože déšť trápil návštěvníky akce jen v pátek večer. Ostatní dny se veškeré dění odehrávalo pod blankytnou oblohou a se sluncem nejen v duši.

Kromě dobrého počasí se pořadatelům splnil ještě jeden sen, angažování americké punkové skupiny Rancid, o kterou usilovali bezmála dvacet let. A trpělivost se vyplatila. Přivezla moderně znějící punk rock. Bylo to tím, že hrála, jako kdyby už zítřek neměl přijít, a frčela si to naplno po East Bay.

Navíc sázela hit za hitem jako rádio a dokázala přesvědčit fanoušky, že na své rebelské kořeny nezapomněla. A stačilo jí k tomu kromě hudby jen lehce narudle nasvícené pódium a na něm její logo.

Minimalisticky pojal svůj set i Australan Ben Stanford alias Dub FX. Přišel na scénu nenápadně, bez pompézního intra, a k produkci potřeboval jen kufřík na stojanu. A ústa samozřejmě. Začínal jako pouliční performer a fanoušci si užili kvalitní beatbox zahuštěný směsí hip hopu, dubu, reggae i soulu. Srpek měsíce, který vyšel za pódiem, na němž Dub FX vystupoval, mu symbolicky tančil na rameni nebo mu seděl na ruce.

Foto: Jan Šída, Právo

Dub FX laškoval při svém vystoupení s měsícem.

The Interrupters zase táhla kupředu vynikající frontwomanka Aimee, která křepčila v barevných pruzích světel jako mezi kapkami deště, veteráni The Toasters ve svém 2 tone ska dokázali zacitovat i motiv ze Smoke On The Water od Deep Purple a psychoklauni Klingonz kromě nervního psychobilly stihli ještě polykat meče a plivat oheň.

Foto: Jan Šída, Právo

Zpěvačka Aimee z The Interrupters.

Český prapor drželi vysoko především Queens Of Everything, kteří sázeli na ostrou a pikantní směs punk rocku, ska i tvrdého rocku. Fast Food Orchestra mají svou hudbu založenou na chytlavých melodiích a výrazných zpěvných refrénech, které umně zasazují do ska music.

Hentai Corporation před sebou hrnuli syrový a hřmotný rock, který se valil plochou letiště jako tornádo. Písničkář Václav Koubek hrál na harmoniku a mezi písněmi vyprávěl příběhy z protialkoholní léčebny i českého venkova, zatímco folkpunkoví Deratizéři hledali inspiraci v pohádkách a legendách svého domovského města Slaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám