Hlavní obsah

Docent s Ivanem Trojanem přinese humor a vraždy. Ale musí si ještě týden na diváky počkat, kvůli volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká televize posunula plánované vysílání očekávané minisérie Docent o týden. Místo této neděle ji tak nasadí až v neděli 5. února. Úvodní epizoda nazvaná Lesní vražda tak musí ještě na své diváky kvůli volbám počkat.

Foto: Česká televize

Tereza Ramba a Ivan Trojan hrají v Docentovi hlavní role.

Článek

Nová kriminální minisérie Docent v hlavních rolích s Ivanem Trojanem a Terezou Rambou bude provázet po tři nedělní večery diváky České televize. Scénář napsali Josef Mareš s Janem Malindou, kteří jsou podepsaní také pod úspěšnými Případy 1. oddělení. Režie se ujal Jiří Strach.

Desetiletá příprava

Strach přiznal, že na Docentovi pracoval se zmíněnými scenáristy poprvé. A kvůli oboustrannému vytížení jeho příprava trvala deset let.

„Jejich příběhy jsou v kriminálním žánru nejblíž realitě policejní práci i zločinu. Pepa Mareš dlouhá léta šéfoval pražské kriminálce a reálnou policejní praxi má zažranou do každé buňky v těle. Jejich scénáře poskytují zřetelný návod odkud, kudy a kam, takže jsem měl poměrně usnadněnou práci. Byla ale i komplikovaná. Otázkou bylo, jak do přesných not, které nikde nezní falešně, vnést alespoň trochu sebe a nepokazit to,“ uvedl režisér.

Foto: Právo

Jiří Strach

Podle svých slov si nakonec řekl, že do minisérie zkusí vnést humor, trochu nadhledu a jemné ironie. „Aby ta reálná policejní práce, která je mnohdy úřednická a takřka matematicky suchá, dostala drobet šťávy a dobrého koření,“ dodal.

Byl to také on, kdo chtěl, aby scenáristé napsali hlavní roli pro Ivana Trojana. Šéfa pražské mordparty hraje v minisérii Ondřej Vetchý.

„Ivan Trojan měl roli docenta jistou od začátku. Scenáristi psali tu postavu pro něho. K obsazení Ondry Vetchého jsme pak došli společně s režisérem Jirkou Strachem. Zdálo se nám totiž, že do majora Šery projektoval Pepa Mareš sám sebe. On to i přiznává. Když si přidáte písmeno m na konec příjmení Šera, tak máte Mareš pozpátku. A protože se Ondřej a Josef dobře znají, byl pro tu roli naprosto ideální,“ vysvětlila obsazení kreativní producentka Jiřina Budíková.

Tentokrát ale nejde o vyšetřování skutečných kriminálních případů. Jedná se o fikci. „Nebylo pro mě těžké vytvářet fiktivní příběh. Těšil jsem se, že budu moct trochu popustit svou fantazii, aniž by se nějaký chytrák ozval, že to tak nebylo,“ řekl k tomu Mareš.

Stručně o postavě

Náhodné okolnosti zavedou do týmu pražské mordparty, jemuž šéfuje major Šera, kterého hraje Ondřej Vetchý, policejního akademika a specialistu na psychologické profilování pachatelů docenta Stehlíka, tedy Ivana Trojana.

Sdílí kancelář s problematickou kapitánkou Fousovou, kterou hraje Tereza Ramba. Jejich diametrální životní postoj, vyšetřovací metody i osobní esprit se zpočátku zcela míjejí. Postupně je ale jejich jinakost dovede k rozkrytí motivu a odhalení pachatele dosud nevyřešených vražd a k překvapivé spojitosti se současným případem, který řeší jejich kolegové v podání Marka Taclíka a Matěje Hádka.

Jiří Strach spolu se scenáristy uvedl, že počítají s pokračováním Docenta. Scénář by podle jejich ujištění mohl dostat do rukou v září.

Tereza Ramba: Kvůli Docentovi jsem vyžvýkala asi tisíc balíčků melounových žvýkaček

Film

Jiří Strach: Jestli je Forrest Gump nekorektní film, tak se svět skutečně zbláznil

Domácí

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: DVD Případy 1. oddělení 2. série (2016) 8 disků

Reklama

Výběr článků

Načítám