Hlavní obsah

Tereza Ramba: Kvůli Docentovi jsem vyžvýkala asi tisíc balíčků melounových žvýkaček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je prudká. Je přímočará a slovo trpělivost vůbec nezná. Taková je policistka Fousová v novém třídílném projektu režiséra Jiřího Stracha. Hraje ji Tereza Ramba, která o své roli říká, že je jejím pravým opakem. Česká televize první díl Docenta odvysílá 29. ledna.

Tereza Ramba a seriál DocentVideo: Novinky

 
Článek

Třídílná série Docent jde do vysílání České televize koncem ledna. Přiblížíte mi svou postavu?

Je to postava, která nejdříve jedná. Třeba něco rozkope, někoho zatkne, někomu vynadá, a pak se až teprve ptá, zda byla v právu. Což, musím říct, se dobře hraje.

Na tiskové konferenci jste říkala, že je zcela jiná, než jste vy. V čem?

Já možná působím hodně extrovertně, ale ve skutečnosti jsem křehká povaha. A ta Fousová je opravdu extrémně sebevědomá, prudká povaha… A já si o sobě myslím, že jsem jiná. Jednou z mých dobrých vlastností, a to jsem se o sobě i dozvěděla už před lety, je trpělivost. A tuhle vlastnost Fousová vážně nemá. Trpělivost jí zcela chybí. Proto ji bylo také tak zábavné hrát. Dokonce Jirka Strach chtěl, abych v některých momentech přitlačila. A mně se to až zdálo, že je toho všeho moc.

Foto: Česká televize, Novinky

Tereza Ramba

Když jsem dnes viděla poprvé první díl, už chápu, proč tohle po mně chtěl… Je to celé navíc zachycené s humorem a s nadsázkou. Já jsem se ve Fousové úplně vyřádila. Mé extrovertní já – vídané mnohými na povrchu – se tady nasytilo (v Docentovi - pozn. red.)

Symbolem vaší postavy je vedle netrpělivosti také žvýkačka. Prozradíte mi, zda má nějaký další, hlubší význam pro děj?

Nechci spoilerovat diváky České televize, takže nemůžu nic moc říkat… Musím ale říci, že jsem při natáčení vyžvýkala asi tisíc balíčků melounových žvýkaček. A to normálně žvýkačky vůbec nepoužívám. Hrozně jsem si tedy při jejich žvýkání namohla i svaly, ale přežila jsem to.

Autory scénáře k Docentovi jsou stejní pánové jako k Případům 1. oddělení, Jan Malinda a Josef Mareš. Viděla jste tenhle divácky úspěšný seriál?

Já nemám televizi. Navíc. Divadlo, film nebo televize pro mě nejsou relax. Je to až zvláštní, vím, že spousta herců to tak nemá. Já se ale na nic moc nekoukám. Až se manžel diví, jak můžu být herečka…

Foto: Česká televize

Docent, v miniseriálu ČT uvidíte vedle Terezy Ramba i Ivana Trojana.

Co ovšem miluju, jsou dokumenty. U nich relaxuju, ač ani tady typický divák nejsem. Je to asi tím, že ani doma jsme nikdy moc televizi nepouštěli. No a jako herečka mám pocit, že jsem při ní tak trochu v práci. Koukám se na to, jak to ti lidé hrají, jak je jiní vedou… Proto u ní neodpočívám. A proto jsem neviděla ani Případy 1. oddělení. Musím ale říci, že scénář k Docentovi byl neuvěřitelně vtipně napsaný a já jen doufám, že jsme to pánům scenáristům moc nepokazili.

Ke scénářům jste prozradila, že v nich obvykle škrtáte. Tady jste nemusela. Jak to ale vypadá jindy? Máte v ruce třeba červenou tužku?

Ne, mám v ruce hrozně moc tužek. A spíš scénáře přepisuju… V českých scénářích se hodně děje, že postava nemá jednotný koncept, kterým by se vyznačovala. Což mám ráda. Proto se snažím, aby třeba mluvila jinak než ostatní, aby byla živoucí. A tady (Fousová - pozn. red.) byla živoucí až až.

Seriál DocentVideo: Česká televize

Docent se připravoval více než deset let. Věděla jste od začátku, že tahle role bude vaše?

Ne, do projektu jsem přišla až v poslední fázi. Jsem ráda, že na mě kluci počkali. Myslím si, že před deseti lety bych to ani hrát nemohla. Do role jsem dorostla. Mohla jsem si ji užít.

Vím, že Docent bude mít pokračování. Už máte na podzim zablokované termíny na další natáčení?

Mám. Moc se na to těším. Je to v podstatě jediná ze dvou prací, které budu letos dělat. Ta druhá je film, o němž ještě nesmím mluvit. Odskočím si tedy z mateřské dovolené, doufám na nějakých dvacet dnů, do nichž se natáčení Docenta vejde.

Docent. ČT spouští novou kriminálku Jiřího Stracha. Do hlavních rolí obsadil Trojana a Rambu

Film

V Docentovi jsem si na Filipa Renče přichystal pomstu, říká o svém novém seriálu Jiří Strach

MFF KV

Může se vám hodit na Zboží.cz: Dobrodruhům - Tereza Ramba (2020) E-kniha

Reklama

Výběr článků

Načítám