Hlavní obsah

Český slavík: Dvakrát se radovali Lucie Bílá a Marek Ztracený. V Síni slávy je Jiří Suchý

• Aktualizováno

Šedesátý ročník ankety popularity Český slavík rozdal svá ocenění. Dvakrát zlatá byla Lucie Bílá. Jednou kapela Kabát, skupina ATMO music.  Marek Ztracený se stal nejlepším zpěvákem a ocenění získal i za nejhranější hit. Do Síně slávy vstoupil Jiří Suchý.

Lucie BíláVideo: Novinky

 
Článek

V přímém přenosu na TV Nova, který začal ve 20.20 hodin, se ceny předávaly v pražském Foru Karlín. Moderovali ho Aleš Háma, Ondřej Sokol a také Tereza Pergnerová.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Vyhlášení vítězů hudební ankety Český slavík, 12. listopadu 2022, Praha.

„Tři moderátoři za cenu Leoše Mareše,“ zažertoval hned v úvodu Sokol. Následovalo historické ohlédnutí, v němž nechyběly výčty rekordů. Nejvíce jich sesbíral Karel Gott.

Speciální píseň na úvod

Program zahájila skladbou napsaná speciálně pro ceremoniál. Jejím autorem je Ondřej G. Brzobohatý, který řekl: „Režisér Pepe Majeský mi zavolal, že by chtěl složit písničku ve stylu Tony Awards, a já si uvědomil, že by mě to bavilo. Úvod do každého přímého přenosu je zásadní.“

Herec a moderátor Aleš Háma: Ve dvojici nemůžou být oba blbí

Kultura

Moderátor Sokol k tomu již dříve řekl: „Rozhodli jsme se začít opravdu ve velkém stylu. Natočili jsme klip, který by se měl prolnout do Fora Karlín.“ Jeho kolega Háma doplnil: „Úkolem úvodní písně je rozplakat všechny interprety české populární hudby, kteří budou v sobotu v sále. Myslím, že se nám to povede.“

Foto: TV Nova

Ondřej Sokol (vlevo) a Aleš Háma, moderátoři slavnostního večera.

Na galavečeru postupně vystoupili Ewa Farna, Marek Ztracený, Mirai, Olympic, Jiří Korn, Dara Rolins, Vojtěch Dyk, Lucie s Filharmonií Hradec Králové, Vojtaano & Fast Food Orchestra a Monika Absolonová.

Anketa

Má udílení Českých slavíků stále smysl?
Ano
15,3 %
Ne
84,7 %
Celkem hlasovalo 11964 čtenářů.

Ceny odevzdali anebo na historii ankety zavzpomínali Jiřina Bohdalová, Karel Roden, Karel Vágner, Michael Kocáb, Peter Nagy, Ester Ledecká, Bára Špotáková, Libor Bouček, Jan Koller, Daniel Hůlka, Dalibor Janda, Ben Cristovao, Peter Dvorský a další.

Přes dva milióny hlasů

Podle TV Nova, vyhlašovatele ankety, přišlo do ní letos rekordních 2 110 364 hlasů.

Foto: TV Nova

Podoba nových cen Český slavík.

„Udělalo mi velkou radost, že se Nova takhle pustila do Slavíka a vyburcovala lidi. Více než dva miliony hlasů, to je neuvěřitelné číslo,“ řekl k tomu Háma.

První? Bronz pro Burešovou

Jako první si ocenění odnesla v kategorii Zpěvačka Eva Burešová. Obsadila bronzovou pozici. Stříbrnou příčku získala Ewa Farna. Zlato patří Lucii Bílé. „Doma mám už 21 Slavíků, z toho 12 absolutních,“ řekla.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Marek Ztracený bodoval s hitem Originál.

Nejoblíbenější písničkou Rádia Impuls za rok 2022 se pak stala skladba Originál od Marka Ztraceného. Ten shrnul, že jde o třetí podobné ocenění a je šťastný, že ho lidé poslouchají.

Skupina? Vyhrál Kabát

Bronzovou příčku v kategorii Skupina obsadila kapela Kryštof. Stříbro putuje do Ostravy, k Mirai. Zlato pak slavil Kabát. Ten pozdravil diváky z koncertu v Liberci ústy Josefa Vojtka.

Část večera tvůrci věnovali i poctě zpěvačce Haně Zagorové, která zesnula v srpnu. Zavzpomínali na ni mimo jiné její manžel Štefan Margita a muzikant Karel Vágner. Píseň na její počest poté zavzpívala její kamarádka, Monika Absolonová.

Následovalo vyhlášení kategorie Hip Hop a Rap. Zlato v Karlíně získala kapela ATMO music. Objevem roku se následně stal Calin, český zpěvák RnB a rapper s moldavskými kořeny.

Zpěvákem roku je Marek Ztracený

V další kategorii Zpěvák si bronz z Karlína odvezl Richard Krajčo. Druhý byl Vojtěch Dyk. Z prvenství se radoval opět Marek Ztracený.

Foto: ČTK

Loni se osvědčili s Ondřejem Sokolem jako moderátoři Českého slavíka. Letos k nim přibyla ještě Tereza Pergnerová.

„Tenhle večer se stává pro mě až neuvěřitelný. Má až hollywoodské rozměry,“ uvedl záhy. Upřímně přiznal také to, že po Slavíkovi vážně toužil. Cenu věnoval prababičce své ženy Marcely, která v sobotu slavila 109 narozeniny.

Absolutní vítěz? Ne vítězka!

Absolutním vítězem ankety se za rok 2022 stala - s počtem 71 519 hlasů - Lucie Bílá. Poděkovala všem s tím, že doba není lehká, ale Češi ji zvládnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lucie Bílá a její cena

Jako poslední si ocenění převzal Jiří Suchý, hudební i divadelní legenda. Sošku mu předala kolegyně Jitka Molavcová, která zmínila, že vedle něj stojí na jevišti už 52 let.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Do Síně slávy vstoupil Jiří Suchý. Na snímku s Jitkou Molavcovou a Terezou Pergnerovou.

„Poseďte se, hymny zpívat nebudu… Já to ani nečekal, nepřipravil jsem si nic vtipného,“ žertoval s publikem s tím, že dělá celý život jen to, co ho živilo.

Anketa

Komu byste dal/a Českého slavíka?
ATMO music
1,5 %
Lucie Bílá
26,2 %
Calin
2,1 %
Kabát
19 %
Jiří Suchý
9,4 %
Marek Ztracený
41,8 %
Celkem hlasovalo 9623 čtenářů.

Slavnostní večer, tedy spíše přímý televizní přenos, skončil patnáct minut před půlnocí. Zakončil ho Vojtěch Dyk, a to svou poetickou písní Šumavský otčenáš.

Výsledky 60. ročníku Českého slavíka
KategorieVítěz/ka
ZPĚVAČKALucie Bílá
NEJVĚTŠÍ HITOriginál/Marek Ztracený
SKUPINAKabát
Hip Hop a RapATMO music
Objev rokuCalin
ZPĚVÁKMarek Ztracený
ABSOLUTNÍ VÍTĚZLucie Bílá
Síň slávyJiří Suchý
Foto: Jan Handrejch, Právo

Lucie Bílá anketu celkově vyhrála. Ovládla také kategorii Zpěvačka. Ovšem dvě ceny získal při ceremoniálu i Marek Ztracený.

Reklama

Výběr článků

Načítám