Hlavní obsah

Čapkova Matka v brněnském provedení míří do Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Činohra Národního divadla Brno se chystá na prestižní zájezd do izraelského Národního divadla Habima. Ve dnech 6. a 7. února zde odehraje svou úspěšnou inscenaci Matka od Karla Čapka, kterou nastudoval kmenový režisér Činohry NdB Štěpán Pácl. Inscenace Matka měla premiéru 8. dubna v divadle Reduta a od té doby je beznadějně vyprodaná.

Foto: NdB

Brněnská inscenace Čapkovy Matky s Terezou Groszmannovou v hlavní roli vyjede za diváky do Izraele.

Článek

„Je spousta vynikajících her, které čekají na své herce a na svůj čas. A my najednou zjistili, že máme ideální obsazení pro toto Čapkovo drama: Tereza Groszmannová jako Matka a Pavel Čeněk Vaculík jako Toni. Bylo jasné, že díky nim bude Čapek promlouvat tím, co je v něm nadčasové, divadelně inspirativní a divácky poutavé. To jsme ještě netušili, že Rusko napadne Ukrajinu a že budeme hrát o tom, co se odehrává v jen několik stovek kilometrů vzdálené zemi,“ vysvětluje režisér Pácl, co rozhodlo o výběru díla, které Čapek napsal před 85 lety.

Izraelské Národní divadlo Habima je celosvětově známé a prestižní divadlo se zajímavou historií. Bylo založeno roku 1917 v Moskvě a při celosvětovém turné ve dvacátých letech část souboru zůstala v USA a část se usadila v mandátní Palestině. Od roku 1931 sídlí trvale v Palestině a následně v Izraeli. Roku 1958 bylo prohlášeno za divadlo národní.

Foto: NdB

Brněnská inscenace Čapkovy Matky s Terezou Groszmannovou v hlavní roli vyjede za diváky do Izraele.

Rozhodně není náhoda, že z titulů Činohry NdB bylo vybráno právě toto Čapkovo drama.

„Téma Matky je pro Izraelce určitě velmi blízké, vzhledem k tomu, v jakém prostředí, obklopení nepřátel už desetiletí žijí. A i přesto, že děti Izraelci milují nade vše, jsou si dobře vědomi, že se musí, pokud jsou napadeni, bránit. A Čapkova Matka se navíc v Tel Avivu poprvé hrála už v roce 1939! Tedy pouhý rok poté, co ji Čapek napsal. Tehdy ji ztvárnila slavná izraelská herečka Hana Rovina, jejíž fotografie dodnes zdobí kancelář generálního ředitele Habimy,“ předvídá naladění publika ředitel Českého centra v Tel Avivu Robert Mikoláš.

Foto: NdB

Brněnská inscenace Čapkovy Matky s Terezou Groszmannovou v hlavní roli vyjede za diváky do Izraele.

Spolupráce mezi oběma divadly neskončí odehráním dvou představení v Tel Avivu. Soubor Národního divadla Habima přiveze do Brna inscenaci The One My Soul Loves, která autorsky zpracovává útok na telavivský podnik pro LGBTQ+ komunitu v roce 2009. Představení se odehraje v rámci festivalu Divadelní svět Brno, který pořádá Národní divadlo Brno a který patří mezi nejvýznamnější divadelní festivaly v ČR.

Hasan Zahirović: Karel Čapek by bez Olgy nebyl šťastný

Kultura

Ředitel Památníku Karla Čapka Zdeněk Vacek: Peroutka v exilu nebyl šťastný

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám