Hlavní obsah

Audioknižní thriller z daleké Kambodže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský spisovatel Peter May patří v posledních letech i u nás k velmi známým a vyhledávaným autorům detektivní literatury. Potěšitelný je fakt, že obdobný zájem budí i u vydavatelů audioknih, a tak drtivá většina jeho titulů postupně získala a získává i svou zvukovou podobu.

Foto: OneHootBook

Obal audioknihy

Článek

Platí to i o právě vydaném thrilleru Ušlechtilá stezka v podání Aleše Procházky. Mayovy knihy lze do značné míry dělit do tří okruhů : na ty, které jsou spjaty se Skotskem a Vnějšími Hebridy, na francouzskou řadu s ústřední postavou forenzním specialistou Enzem Macleodem, a na řadu odehrávající se v Číně.

Je však i dost těch, které autor umístil docela jinam, což se týká i Ušlechtilé stezky. Tentokrát se podstatná část děje odehrává v polovině sedmdesátých let především v Kambodži, ale i sousedním Vietnamu a Thajsku. Ústřední figurou je Jack Elliot, nájemný žoldák, který si příliš necení ani svého života, natož pak životů těch, kteří mu stojí v cestě při splnění úkolu.

Tím úkolem je zachránit z kambodžského pracovního tábora rodinu velmi bohatého muže. Polpotův režim, který se v zemi chopil moci v roce 1975, proměnil relativně vzkvétající Kambodžu v jeden velký primitivní vojensko-pracovní tábor a její obyvatele uvrhl do nelidských podmínek.

Ušlechtilá stezka je napínavý thriller s řadou dramatických zvratů a kilogramy použitého střeliva. Nechybí jí ale určité psychologické prokreslení a postavy nejsou černobíle plytké. Je to patrné třeba na Jacku Elliotovi, jenž se domnívá, že už je docela zbaven veškerých citů, ale prostřednictvím vztahu k dceři je s překvapením přece jenom v sobě objevuje. Navíc jak je u Maye zvykem, opírá se o důkladnou znalost prostředí a reálií, což dramatickému příběhu dodává nespornou exotičnost.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Ušlechtilá stezka - Peter May

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám