Hlavní obsah

Za vraždu seniorky v Chomutově dostal mladík 26 let vězení

Ústecký krajský soud poslal v pondělí Martina Holuba za vraždu ženy v Chomutově na 26 let do věznice se zvýšenou ostrahou. V minulosti trestaný čtyřiadvacetiletý narkoman zavraždil podle soudu svou spolubydlící a poté z bytu odcizil její věci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Soud mu uložil souhrnný trest za vraždu, vydírání a nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se proti němu odvolal.

K vraždě došlo ve druhé polovině loňského srpna v bytě 66leté oběti, u které Holub pobýval. Podle obžaloby ji nejprve omámil léky, které jí rozdrcené nasypal do kávy. Když byla žena malátná, přiložil jí na ústa dámskou vložku zabalenou do silonové punčochy a složenou látkovou tašku.

Hlavu jí omotal županem a košilí. Oběť poté svázal do polohy, ve které měla natažené nohy a v pase ohnutý trup na dolních končetinách s hlavou u kotníků.

Zabalil ji do několika vrstev oblečení a igelitové fólie, převázal elektrickými kabely, látkovými šňůrami a přelepil lepicí páskou. Tím jí způsobil mnohočetná zranění. Poškozená podle obžaloby zemřela v důsledku udušení.

Holub poté zabalené tělo odtáhl na balkon, kde ho ukryl pod jiné věci. Následně z bytu podle obžaloby odcizil několik věcí jako televizory, prstýnek a počítač.

Pozval svědkyni

U soudu vypovídala v pondělí svědkyně, které Holub dlužil peníze. Holub ji vzal do bytu oběti. Tam si nejprve dali pervitin a pak jí oznámil, že svou spolubydlící otrávil.

„Odhrnul závěs a já jsem viděla obrys těla zabaleného, opřeného v rohu, špatně se mi dýchalo. Začal mě prosit, jestli bych mu pomohla, půjčila mu auto. Valil na mě, že ji chce zahrabat v lese, bála jsem se, že když mu nepomůžu, že mi může něco udělat. Šla jsem ven a brečela jsem, byla jsem v šoku,“ uvedla svědkyně s tím, že se pak k bytu vrátila s dalšími známými. Později vše nahlásila na policii.

Holub nejprve u soudu odmítl vypovídat. Při výpovědi na policii uvedl, že ho navedla svědkyně, aby dal oběti prášky do kávy. Žena to ale popřela.

„Přiznávám, že mě nenavedla. To jsem si vymyslel. Měl jsem vztek, že mě udala. Byla to moje fakt dobrá kamarádka a je, chtěl jsem se jí svěřit. Byla v šoku, za to se jí omlouvám. Měl jsem jí to říct, když jsme měli čistou hlavu, ne když jsme byli nafetovaný,“ vypověděl.

Holub má podle verdiktu soudce zaplatit pozůstalým skoro 3,5 milionu na nemajetkové újmě. Rozsudek je nepravomocný, Holub se na místě odvolal.

Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Státní zástupce Vladimír Jan, který navrhoval muži výjimečný trest 27 let, i zmocněnec pozůstalých si ponechali lhůtu.

Při hádce kvůli politice probodl Ukrajinec srdce spolubydlícímu. Dostal 12 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám