Hlavní obsah

Za vraždu mladého páru padly výjimečné tresty

Právo, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Za dvojnásobnou vraždu potrestal v pátek královehradecký krajský soud trojici mužů výjimečnými tresty v rozmezí od devatenácti do třiadvaceti let za mřížemi. Vysoké tresty dostali za podíl na loňské vraždě šestadvacetiletého Jiřího Munzara ze Dvora Králové nad Labem a jeho dvaadvacetileté přítelkyně Ivany Dvořákové.

Článek

Třiadvacet let by měl zůstat za zdmi nejtěžšího žaláře Pavel Feierfeil (25) z Jaroměře. Nechal se najmout na zabití Munzara, za což mu spoluobžalovaní Jiří Salavec (26) a Tibor Zeman (27) slíbili zaplatit 50 až 100 tisíc korun. Zeman byl potretán dvaceti lety, Salavec devatenácti. Všichni odsouzení přijali verdikt chladně a na závěr se Zeman se Salavcem okamžitě odvolali. Feierfeil, stejně jako státní zástupkyně Hana Flídrová, si ponechal zákonnou lhůtu k vyjádření.

Odsouzení neunesli Munzarovo vydírání

Jak se při vyšetřování zjistilo, Salavec a Zeman se stali terčem Munzarova nevybíravého vymáhání dluhů. "Majetkové nároky stupňoval, vymáhal na obžalovaných úroky a uděloval jim finanční sankce, přičemž neváhal použít fyzické násilí," uvedla Flídrová. "Situaci neunesli a rozhodli se ji řešit tímto způsobem," dodal Feierfeilův obhájce Jan Lipavský.

Dvojice se nakontaktovala na Feierfeila, který jim slíbil pomoc. "Byli v nouzi, udělal bych to pro ně klidně i zadarmo," řekl u soudu. Zeman sehnal pistoli a Salavec vylákal Munzara na odlehlé místo, kde jej Feierfeil bez varování doslova popravil. "Asi ze dvou metrů jsem jej střelil přímo do srdce," přiznal bez viditelného rozrušení při soudním výslechu.

Přítelkyni namluvili, že Munzar spí. Pak ji zabili

S Munzarem v oktávii ale přijela i Dvořáková a pachatelé se rozhodli zbavit se nepohodlné svědkyně. Munzarovu mrtvolu naložili do kufru vozu, s nímž oběti přijely, a Feierfeil se Zemanem s ním odjeli na Rychnovsko. Dvořákové namluvili, že její přítel je jen omráčen a za pár hodin se probere. V lese poblíž Vamberka Zeman Dvořákovou třemi ranami zastřelil. "Stupeň společenské nebezpečnosti činu je mimořádně vysoký, určitou lítost obžalovaní projevili až při své závěrečné řeči," poznamenala Flídrová.

Pachatelé obě těla odvezli na Šumpersko, kde je zakopali. Salavec zatím s jiným autem odjel do Prahy, kde čekal na smluveném místě. Když tam komplicové dorazili, oktávii odstavili u jednoho z hypermareketů a se Salavcem se vrátili domů.

Policisté nejprve po mladém páru pátrali jako po pohřešovaných osobách. K obratu došlo po několika týdnech, kdy se v Praze našla zaparkovaná oktávie a v něm stopy, které nasvědčovaly, že došlo ke spáchání násilí.

"Pátrání bylo náročné vzhledem k tomu, v jakém prostředí se Munzar pohyboval," řekl kriminalista Milan Šimek, který loni vedl vyšetřovací tým východočeské policejní správy.

Soudci se shodli na tom, že hlavním organizátorem vražd byl Zeman. Nejtěžší trest ale dostal Feierfeil, protože jej soudci posuzovali jako zvlášť nebezpečného recidivistu, neboť už měl  za sebou odsouzení za loupež.

Syn nikoho nevydíral, tvrdí matka oběti

Hlavní líčení sledovala i Munzarova matka. Připustila, že její syn půjčil peníze Zemanovi i Salavcovi, ale odmítla, že by je vydíral. "Byli to jeho kamarádi a měli potíže s vrácením dluhu. To se dalo řešit třeba splátkami. I po zmizení Jiřího a Ivany jim manžel půjčil další peníze, když se na něj obrátili. Že by se rozhodli k vraždě, to by nás nenapadlo ani ve snu," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám