Hlavní obsah

Vesnice není město. Tajná policejní akce skončila ostudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský kraj

Velkým fiaskem skončila podle zjištění Práva tajná akce Národní centrály proti organizovanému zločinu v jedné jihomoravské vesnici. Detektivové se tam totiž chovali jako v anonymním prostředí velkoměsta, jenže takové počínání nemělo v části obce, kde každý zná každého, šanci na úspěch. A tak tajná mise nakonec skončila ostudou.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Je rozdíl v noci přijet na velké sídliště a do zapadlé uličky na samém kraji vesnice. To si zřejmě vůbec neuvědomili detektivové, kteří se loni v únoru vydali nenápadně do akce. Měli za úkol umístit do auta zaparkovaného před jedním z domů sledovací a odposlouchávací zařízení.

Do ulice na samém konci vsi přijeli okolo třetí hodiny v noci zbrusu novou dodávkou s poznávací značkou Královéhradeckého kraje. Z auta následně vyskákalo sedm mužů v kapucích, kteří se vydali ulicí k jednomu z posledních domů.

Detektivové netušili, že místní se bojí zlodějů, neboť jen o pár týdnů dříve tu policisté řešili krádež materiálu u jednoho z rozestavěných domů. Dodávka s partou zachmuřených chlápků, kteří se rozhlíželi po ulici, tak místní nenechala v klidu.

Auto detektivů zmerčila jedna z obyvatelek domu, která celá vyděšená běžela za sousedem, že jsou tu jistě zase ti zloději. Soused nelenil, vyběhl ven a dodávku si vyfotil. Pak zkontroloval kameru u sebe doma a zjistil, že kolem jeho domu prošla parta podezřelých mužů a mířila kamsi dál.

GIBS: Policista vynášel informace a kryl pachatele

Domácí

Detektivové mezitím došli k domu, kde bydlel jejich cíl, toho času na dovolené. Na jeho kameru u domu hodili pytel a pustili se do práce s montáží sledovacího zařízení. Asi po dvaceti minutách sundali pytel a spokojeně odešli ke svému autu, přičemž je ale opět natočila stejná kamera na vedlejším domě.

Informace nebudou

Hned ráno měl majitel auta, kam detektivové nainstalovali štěnici, hovor se svým sousedem, který ho upozornil na podivné dění v ulici. Muž proto ještě z dovolené požádal svého známého, aby mu zkontroloval dům a auto. Když se pak vrátil domů, čekalo ho na stole vymontované sledovací zařízení z jeho auta. Práce detektivů tak byla dokonale zmařena.

Zpackanou akcí se podle informací Práva zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů i proto, že detektivové způsobili při instalaci zařízení na autě škodu, vyčíslenou na několik desítek tisíc korun. Inspekce ale nakonec případ odložila.

Právo se s dotazem na nepovedenou akci a s tím, zda z ní byly vyvozeny nějaké důsledky, obrátilo i na Národní centrálu proti organizovanému zločinu. „Náš útvar k vašim dotazům nebude poskytovat žádné informace,“ reagoval mluvčí Jaroslav Ibehej.

Policisté dostali pokutu za špatné parkování

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám