Hlavní obsah

GIBS: Policista vynášel informace a kryl pachatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalista z ústeckého krajského ředitelství více než 2,5 roku místo dokumentování trestných činů a zatýkání pachatelů vyzrazoval podezřelým informace o plánovaných policejních akcích a úkonech. Některým z nich tak údajně umožnil vyhnout se trestnímu stíhání. Vyplývá to z aktuální výroční zprávy Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) za loňský rok, jejíž kopii má Právo k dispozici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policista se měl podle GIBS dopouštět nezákonného jednání nejméně od září 2019 až do loňského března, nejprve na úseku odhalování majetkových deliktů, následně na protidrogovém oddělení.

Ústeckým policistům se v rámci jednoho trestního řízení podařilo zjistit, že v jedné opravně aut se objevují kradená vozidla a personál se je snaží upravovat a následně legalizovat.

GIBS: Policista z ochranné služby bral a prodával kokain

Krimi

Krádeže i drogy

„Kriminalista, který prováděl vyhodnocování operativních úkonů, záměrně zamlčel a do spisového materiálu nezařadil zjištěné informace k úpravám vozidel i k totožnosti osob, které se na úpravách měly podílet, ani žádné relevantní záznamy pořízené při povoleném sledování,“ napsala inspekce ve zprávě o tom, jak se policista snažil podezřelé krýt.

Nebyl to však jediný případ, který vyšetřovatelé GIBS u tohoto muže zákona zjistili. V dalším měl podle nich kriminalista při ohledání zajištěného kradeného auta postupovat tak, aby nebyly nalezeny žádné stopy usvědčující pachatele této krádeže.

Kromě toho pak prý zatajil další informace, které by vedly k objasnění krádeže tohoto auta, protože pachatelem měl být člověk, se kterým se policista znal z jedné dřívější kauzy.

Policista dostal za steroidy peněžitý trest

Krimi

Když se později kriminalista dostal na oddělení zabývající se drogovou problematikou, podle tvrzení GIBS opět zatajil informace, které by vedly k objasnění případu nelegálního pěstování konopí. To se mělo odehrávat v již zmíněné opravně aut.

„Na základě těchto skutečností policejní orgán GIBS zahájil trestní stíhání tohoto kriminalisty a v prosinci 2022 podal státnímu zástupci návrh na jeho obžalobu z přečinů zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování,“ uvedli inspektoři ve zprávě.

Policistovi by tak hrozil až pětiletý trest vězení nebo zákaz činnosti.

Žalobce měl jiný právní názor

Jenže ústecký státní zástupce Jan Veselý měl na věc jiný právní názor, jak v úterý řekl Právu. „Skutková zjištění neodpovídala původní právní kvalifikaci, proto jsem obžalobu podal na jiný trestný čin, konkrétně pro přečin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti,“ upřesnil Veselý.

Obžalobu poslal k děčínskému okresnímu soudu letos v březnu. „Hlavní líčení ve věci již bylo nařízeno, ale ještě nezačalo a určitě ta věc bude na hodně líčení,“ podotkl v úterý žalobce Veselý.

Policistovi nyní u soudu hrozí místo původních pěti let jen maximálně roční vězení, ale také zákaz činnosti. To by v případě uznání viny znamenalo, že by musel nejen skončit u sboru, ale přišel by také o finanční výsluhy a odchodné.

Svaly a agresivita. I policisté berou anabolika, varuje GIBS

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám