Hlavní obsah

V kauze hejtmana Půty zazněla první část odposlechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První várka odposlechů schůzek i telefonních hovorů, které v kauze, v níž je mezi obžalovanými i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), nashromáždila policie, zazněla minulý týden při projednávání před Krajským soudem v Liberci. V případu jde o korupci, k níž mělo podle obžaloby docházet v souvislosti se dvěma nedokončenými libereckými projekty usilujícími o evropské dotace. Obžalováno je celkem 12 lidí a čtyři firmy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Martin Půta

Článek

Největším strašákem jsou odposlechy pro obžalovanou společnost Metrostav. Jeho někdejší manažeři na odposlouchávaných schůzkách a v telefonních hovorech domlouvali řadu nestandardních věcí. Třeba to, jak by firma mohla sama na sebe poslat kontrolu, a dokázat tak, že je všechno v údajném pořádku, nebo aby se na stavbu nedostal někdo, kdo by věděl víc, než je potřeba.

Právní zástupci firmy už při předchozím projednávání intenzivně usilovali, aby odposlechy byly označené za nezákonné. Hrozili mimo jiné tím, že pokud se tak nestane, budou požadovat, aby byly jako důkazy prozkoumány všechny příkazy soudů k pořízení odposlechů a aby byli vyslechnuti všichni soudci, kteří kdy tyto příkazy podepsali.

Do října dostali čas

I nyní bylo přehrávání odposlechů v pátek přerušeno (do října) kvůli námitce obhajoby Metrostavu. Firmě a jejím právníkům vadí, že neměla dostatek času, aby se seznámila s doplněným návrhem žalobce, v němž upřesnil seznam odposlechů, které chce ještě nechat přehrát.

Trest pro Metrostav. Stavební gigant nesmí soutěžit o zakázky

Ekonomika

„Je to v rozporu s právem na spravedlivý proces. Státní zástupce musí jasně uvést, co (uvedenými odposlechy) prokazuje a jakého skutku se týkají,“ namítal obhájce Metrostavu. Soud proto jednání v pátek přerušil, aby se všichni obžalovaní a jejich obhájci mohli s dodatečným návrhem obžaloby seznámit.

V kauze už byli letos v červenci dva obžalovaní, kteří přistoupili na dohodu se státním zástupcem, pravomocně potrestáni. Dostali podmínku a peněžité tresty. První se doznal, že zmanipuloval výběrové řízení ve prospěch Metrostavu, druhý přiznal, že jeho firma vystavovala Metrostavu fiktivní faktury.

Reklama

Související články

Půta opět zvolen hejtmanem Libereckého kraje

V úterý v půl třetí odpoledne složil slib zastupitele a přesně o hodinu později už Martin Půta (49), lídr Starostů pro Liberecký kraj, přebíral hejtmanský...

Výběr článků

Načítám