Hlavní obsah

Trest pro Metrostav. Stavební gigant nesmí soutěžit o zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Největší česká stavební firma Metrostav a její dceřiná společnost se nebudou moci po tři roky účastnit veřejných soutěží a usilovat o zakázky. Rozhodl tak v úterý Vrchní soud v Praze v odvolacím jednání, kdy firmy pravomocně uznal vinnými v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého politika Davida Ratha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cedulky na prázdné lavici obžalovaných u procesu s Davidem Rathem a firmou Metrostav

Článek

Firma Metrostav se podle rozsudku dopustila podplácení a manipulací s veřejnými zakázkami. Její trestná činnost se týkala rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice.

Společnost musí také zaplatit peněžitý trest deset milionů korun. Metrostav od začátku vinu odmítal.

Rozhodnutí je pravomocné, v kauze lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu v případě závažných procesních vad dosavadního trestního řízení.

„Rozsudek je pro nás překvapení a podáme dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozsudek nemá odkladný účinek, takže budeme muset k trestu nastoupit a vykonat ho. To také uděláme a peněžní trest samozřejmě uhradíme. Budeme muset vyhodnotit, co znamená pro Metrostav tři roky bez státních zakázek. Ekonomicky to pro nás bude velký problém, nicméně jsme se na tyto varianty připravovali,“ uvedl po verdiktu tiskový mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Rath dostal v druhé větvi korupční kauzy osm let vězení

Krimi

Odvolací soud potvrdil u Metrostavu předchozí verdikt Krajského soudu v Praze a zákaz ještě rozšířil na dceřinou společnost, čímž vyhověl státnímu zastupitelství. Firma se již dříve vyjádřila, že zákaz by měl dopady i na fiskální politiku ČR a pro stavební firmu by znamenal snížení tržeb o 33 miliard korun.

Firma paradoxně nyní vyhrála zakázku na opravu budovy Uran v Liberci. Radnice teď neví, jestli s ní může smlouvu uzavřít.

Rathova kauza se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic za více než 700 milionů korun. Konkrétně jde o rekonstrukci či výstavbu pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro záchrannou službu. V říjnu 2013 policie obvinila v této větvi osm firem a devět lidí včetně Ratha.

Ústřední trojicí projednávané kauzy je, stejně jako v první části případu, někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott.

Ústavní soud zamítl Rathovu stížnost na průběh procesu

Domácí

Manželům uložil soud také osmileté tresty, což je o dva roky víc, než dostali v první části kauzy. Podle nepravomocného verdiktu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun.

Rath si už odpykával sedmiletý pravomocný trest uložený mu za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos v lednu byl bývalý politik z vězení podmíněně propuštěn. Na svobodě jsou i manželé Kottovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám