Hlavní obsah

Ukrajinci se v Brně pohádali kvůli ruštině, jeden skončil s těžkým zraněním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačilo, aby zazněla ruština a na malér bylo zaděláno. Setkání dvou opilých Ukrajinců v centru Brna skončilo zcela zbytečným těžkým zraněním muže, který se na svého krajana vulgárně obořil s tím, aby nepoužíval jazyk agresora. Po ráně do nosu, kterou od osloveného dostal, se skácel tak nešťastně, že se hlavou udeřil o chodník a vážně se zranil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sanitka (ilustrační foto)

Článek

Za těžké ublížení na zdraví potrestal brněnský městský soud podle verdiktu, který mají Novinky k dispozici, mladého Ukrajince trestem patnácti měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva a půl roku. Mladíkovi hrozilo až osm let, jenže podle soudu bylo potřeba přihlédnout k tomu, že konflikt vyprovokoval právě muž, jenž pak skončil zraněný.

Nešťastná událost se odehrála loni na konci června na ulici Bašty v Brně. Nad ránem se na zavřené zahrádce jedné z restaurací potkaly dvě skupinky lidí. V jedné byl právě obžalovaný, který mluvil rusky proto, že jeho společníci byli z Moldavska a ukrajinsky nerozuměli.

„Přišel k nám poškozený a začal sprostě a agresivně vyčítat, že mluvím rusky. Obviňoval nás, že jsme proruské svině, že tak nemáme mluvit. Vysvětloval jsem mu, že moji společníci ukrajinsky nemluví, proto musíme mluvit rusky, prosil jsem ho, ať odejde, on ale pokračoval ve svém sprostém jednání,“ popsal situaci obžalovaný, který měl v době činu 1,8 promile alkoholu.

Před tanečním klubem v Teplicích zemřel Ukrajinec. Snažil se uklidnit situaci

Krimi

„Necítil jsem se bezpečně, protože znám mentalitu svých krajanů, od kterých nevíte, co můžete očekávat, zda nemohou použít i nůž. Pak do mě žďuchl a já jsem ho udeřil levou rukou do oblasti nosu. On spadl a nehýbal se, pochopil jsem, že potřebuje pomoc, a proto jsem zavolal záchranku,“ dodal mladík, který v tuzemsku studuje vysokou školu.

Po ráně do nosu odpůrce ruštiny nekontrolovaně spadl a udeřil se zadní částí hlavy o chodník. Utrpěl zlomeninu týlní kosti a krvácel do mozku. Došlo u něj i k akutnímu dechovému selhání, v nemocnici byl víc než čtrnáct týdnů.

„Ten den jsem slavil narozeniny, vím, že jsme pili vodku, přesunuli jsme se do dalšího baru a pak už si nic nepamatuji,“ marně při výslechu pátral v paměti napadený, jemuž lékaři naměřili 2,1 promile alkoholu.

Mohl prostě odejít

Trestní senát v čele s Michalem Kabelíkem upozornil, že poškozenému nebylo nic do toho, jakým jazykem se baví druhá skupina, a neměl nejmenší oprávnění ani důvod vyčítat obžalovanému, že se podílí na terorismu prováděnému Ruskou federací vůči krajanům obou zúčastněných. „Obžalovanému však také nic nebránilo v tom, aby od konfliktu a snášení nadávek od poškozeného odešel pryč, namísto toho poškozeného udeřil pěstí do nosu,“ rozebral situaci Kabelík.

Ať ty hnidy v noci nespí. Ruské opoziční novinářky v Česku terčem výhružek

Evropa

Soudce odmítl variantu o nutné obraně či útoku po silném rozrušení či z omluvitelného hnutí mysli.

„Obžalovaný sice mohl být spravedlivě rozhořčen nad neoprávněným požadavkem poškozeného, ze kterého mohl cítit jistý strach v důsledku jeho podnapilosti a gradujících nadávek vůči sobě, nicméně nelze dovodit, že by kromě verbálních projevů a maximálně jednoho žďuchnutí od něj hrozil reálný předpoklad fyzického napadení či ublížení na zdraví. Možná obava z použití nože, který prý Ukrajinci často užívají, byla jen chimérická a z ničeho nevyplývající,“ zdůraznil Kabelík.

Poškozený chtěl po útočníkovi víc než milion korun v podobě bolestného a náhrady nemajetkové újmy. Soud mu však přiřkl jen sto tisíc korun bolestného s tím, že nedoložil, jak se mu ztížilo společenské uplatnění

„Soud ani neví, co poškozený, který odjel po propuštění z nemocnice do rodné země, dělá a co by dělat mohl. Poškozený jako iniciátor konfliktu měl na činu výrazný podíl, sám přispěl ke svému zranění výraznou podnapilostí, nemluvě o svém chování,“ vysvětlil Kabelík.

Verdikt ještě není pravomocný, spis má nyní po odvolání brněnský krajský soud.

Ženy na Plzeňsku zbily Bulharku. Myslely si, že je Ukrajinka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám