Hlavní obsah

Ať ty hnidy v noci nespí. Ruské opoziční novinářky v Česku terčem výhružek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma ruským novinářkám investigativního serveru Važnyje istorii žijícím v Praze chodí výhrůžky. Ty jsou adresovány redakci webu a obsahují i místo bydliště žen a další informace ze soukromí včetně například jména psa jedné z Rusek. Na případ upozornil Mezinárodní Výbor na ochranu novinářů (CPJ) a zabývá se jím už policie.

Foto: Jaroslav Beneš

Vozidlo Policie ČR

Článek

„Aby hnidy z ulic (uvedeno místo bydliště) nemohly v klidu spát!“ zněla například jedna z výhrůžek.

„Buďte si jistí, že se před námi nikde neschováte. Víme, že ta vaše šmejdka utekla jako vyděšená krysa, najdeme ji jinde. Nemá kam jít a bude se muset zpovídat za každou lež a za každou ďábelskou věc, co řekla… Najdeme ji, kdekoli bude venčit svého sípajícího psa,“ stálo v další výhrůžné zprávě. Jedna z novinářek má opravdu psa s dýchacími potížemi.

Další zpráva pak odrazovala obě žurnalistky od toho, aby se zúčastnily konference ve švédském Göteborgu. Její autor měl dokonce podrobnosti o plánovaných letech a hotelích, které se novinářky chystaly využít. Výhrůžné zprávy byly zaslány prostřednictvím formuláře, který slouží ke zpětné vazbě čtenářů portálu.

Ruskou novinářku z Hradu vyvedli

Domácí

Výhružky se týkaly novinářek Alesji Marochovské a Iriny Dolininové. Pražská policie podle mluvčího Jana Daňka o tom ví a věc řeší. „V tuto chvíli nemůžeme být z taktických důvodů více konkrétní,“ sdělil v pátek ČTK Daněk.

Marochovská a Dolininová žijí v Praze stejně jako téměř celá redakce portálu Važnyje istorii, podotkl CPJ. Do Česka se spolupracovníci portálu přesunuli po loňské ruské invazi na Ukrajinu kvůli přísným ruským zákonům, které krátce po začátku invaze výrazně omezily svobodu médií.

„Výhrůžky zaslané exilovým novinářkám Alesje Marochovské a Irině Dolinové jsou další alarmující připomínkou toho, že rizika, kterým čelí nezávislí ruští novináři, nekončí, když se přestěhují do evropských zemí, aby pokračovali ve své práci,“ uvedla Gulnoza Saidová, koordinátorka programu CPJ pro Evropu a Střední Asii. České úřady vyzvala, aby se případem zabývaly a zajistily žurnalistkám bezpečí.

Ruskou novinářku a právníka v Čečensku přepadli. Ženě lámali prsty a oholili hlavu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám