Hlavní obsah

U dětí si vymýšlela nemoci. Neublížila jim, řekla policie a případ odložila

Své dvě malé dcery tahala po doktorech, ačkoliv ve skutečnosti žádný akutní problém neměly. Příznaky chorob dokonce i sama vytvářela například tím, že do vzorku jejich moči přidávala krev. Po několikaměsíčním prověřování dospěli kriminalisté k závěru, že tím 35letá žena z Klatovska dětem neubližovala a žádného protiprávního jednání se tak nedopustila.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Případ policisté odložili,“ potvrdila Právu šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová. Podle ní existovalo podezření, že se matka dopustila trestného činu ublížení na zdraví. Neodůvodněná lékařská vyšetření totiž mohla dětem způsobit zbytečnou bolest.

„Vyšetření, která nezletilé děti absolvovaly, byla všechna neinvazivní povahy, takže jim nevzniklo žádné fyzické trauma,“ vysvětila státní zástupkyně. Jak dodala, na matku a její výchovu nezletilých dětí bude nyní nejspíš dohlížet sociálka.

Jednání ženy vyšetřovatelé vysvětlili její psychickou nemocí. Lékaři u ní diagnostikovali vzácný Münchhausenův syndrom, který se projevuje tím, že si rodič u zdravého dítěte vymýšlí symptomy nemocí, chodí s ním po ordinacích a vše zveličuje. Často sám napomáhá tomu, aby příznaky nemoci byly věrohodné.

Zbili hocha, kterého přijali do rodiny a on je okradl. Výchovná lekce, řekl soud

Krimi

Žena nechávala dcery podrobovat nejrůznějším vyšetřením, přičemž zdravotníci u nich žádné známky onemocnění nezjistili. „Lékařům vědomě uváděla nepravdivé údaje o zdravotním stavu svých dcer. Dokonce přidávala krev do jejich moči, aby tím zapříčinila nutnost hospitalizace,“ řekl Právu zdroj, který je seznámen s detaily vyšetřování.

Podle něj žena například tvrdila, že jedna z dcer má zdravotní problémy odmalička. Mělo jít o ucpávání střev, záněty močových cest nebo problémy se srdcem. Proto ji také nechávala opakovaně hospitalizovat, ale žádná z matkou uváděných diagnóz se nikdy nepotvrdila. Naopak během jedné z hospitalizací vznikly pochybnosti, když biologický nález ve vyšetřované moči odpovídal svým složením nálezu, který je obvyklý v ústech nebo dýchacích cestách.

Neporušila rodičovské povinnosti

Podle znalce je žena zatížena konfabulací, vymýšlí si, že jsou děti závažně nemocné a jsou ve sledování na různých specializovaných pracovištích. „Ze strany matky ale nebylo zjištěno žádné porušení rodičovské odpovědnosti. Naopak, péče o děti byla spíše nadužívána. Nejednala v úmyslu způsobit svým dcerám jakoukoliv poruchu zdraví. Jednala pouze pod vlivem diagnostikovaného syndromu ve snaze upoutat pozornost lékařů,“ konstatovali vyšetřovatelé.

Z lékařských statistik vyplývá, že Münchhausenův syndrom je vzácnou poruchou, kterou trpí z 80 procent ženy. Svým dětem často podávají různé látky, kterými u nich stavy podobné nemoci vyvolají, nebo je tím dokonce vážně ohrozí na zdraví.

Záměrně si vybírají potíže, které jsou objektivně hůř prokazatelné. Jsou si dobře vědomy toho, že lékaři si nemohou dovolit nic zanedbat a kolotoč různých vyšetření se tak může roztočit. „Bohužel v těchto případech dochází k výrazné redukci života dítěte, kdy se matka do toho tak ponoří, že není schopná rozlišit objektivně, co je v jeho zájmu a co už není,“ upozornil plzeňský psycholog a soudní znalec Karel Bröckl.

Podle něj je třeba při posuzování trestní odpovědnosti vzít v potaz, jak omezuje jednání matky vývoj dítěte. „Vlastně se tímto způsobem snaží ještě více posílit pouto se svým dítětem. Jde o formu psychického týrání. Už jen proto, že dítě musí docházet do zdravotnického zařízení a absolvovat různá vyšetření, která pro něj nemusejí být zrovna příjemná,“ uzavřel Bröckl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám