Hlavní obsah

Zbili hocha, kterého přijali do rodiny a on je okradl. Výchovná lekce, řekl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Podmíněným zastavením trestního stíhání sprovodil domažlický soudce Jan Švígler ze světa případ manželů z Domažlicka, kteří loni na podzim zbili 16letého chlapce za to, že je okradl o téměř všechny peníze. Hocha přitom krátce předtím přijali do rodiny, aby neskončil v dětském domově.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„S ohledem na okolnosti případu si nemyslím, že by na obžalované mělo dopadnout trestní právo se vším všudy,“ řekl v pátek Právu soudce s tím, že rozhodnutí je pravomocné.

Státní zástupkyně spatřovala v jednání manželů pokus o ublížení na zdraví a omezování osobní svobody „Nejprve obžalovaná udeřila mladistvého nejméně čtyřmi fackami do tváře. Následně jej obžalovaný začal bít pěstmi do obličeje, až mu tekla krev z úst a nosu. Poté hocha vyzvedl do vzduchu, praštil mu hlavou o zárubeň dveří a pustil ho na zem,“ uvedla žalobkyně Marie Pekovičová. Dodala, že po útoku obžalovaní poškozenému svázali lepicí páskou ruce za zády, naložili jej do auta a odvezli na policii.

Vynášeli raněné, ošetřili průvodčího. Rodina vzpomíná na tragickou srážku vlaků

Krimi

Podle Švíglera se ze strany manželů jednalo pouze o nepřiměřenou výchovnou lekci, které předcházelo zavrženíhodné jednání mladistvého. „Oba obžalovaní se ocitli v zátěžové situaci. Vedeni dobrými a šlechetnými úmysly nejprve poskytli chlapci pomoc a on je následně zásadním způsobem zklamal tím, že jim odcizil všechny finanční prostředky, a zneužil tak jejich dobrodiní,“ konstatoval soudce.

Za důležitý důkaz považoval soud také znalecký posudek, podle kterého byla intenzita útoku malá a hoch žádné vážnější zranění neutrpěl. „Pokud by mu obžalovaní chtěli ublížit, použili by zcela jistě větší sílu, a především by ho obratem nevezli na policii,“ dodal Švígler.

Muž se ženou se před soudem doznali, ale více se k tomu vyjadřovat nechtěli. Souhlasili také s tím, že zaplatí 25 tisíc korun, které po nich hoch požaduje za utrpěnou psychickou újmu.

Večerní popíjení před smíšeným zbožím skončilo smrtí 77letého seniora

Krimi

Mladíka přitom před dvěma měsíci stejný soud potrestal za okradení manželů 11měsíční podmínkou a uložil mu nahradit způsobenou škodu v řádech desítek tisíc korun. Podle obžaloby jim vybral z bankovního účtu přes 100 tisíc korun.

Obviněná žena Právu řekla, že se jednalo o jejího nevlastního bratra. „Bylo mi ho líto. Jeho matka už neměla ani na jídlo a skončil by v děcáku. To jsem nechtěla dopustit, říkala jsem si, že on za to nemůže. Starali jsme se o něj stejně jako o naše dvě vlastní děti. A takhle to dopadlo,“ doplnila žena.

Anketa

Je rozhodnutí soudu nepotrestat manžele za zbití hocha správné?
Ano, hoch si to zasloužil.
92,6 %
Ne, reagovali nepřiměřeně.
5,2 %
Nemám na to názor
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29333 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám