Hlavní obsah

Tříletého chlapce mlátil za to, že si oblékl ponožku naruby, skoro ho zabil. Odsedí si 16 let

Za jen těžko pochopitelné surové týrání a pokus o vraždu teprve tříletého chlapce si Lukáš Krůza (25) odsedí 16 let ve vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který vyhověl odvolání státního zástupce, podle kterého byl původní 11,5 roku dlouhý trest příliš mírný. Matce (20) hocha soud potvrdil tříleté vězení za týrání. Verdikt je pravomocný.

Obžalovaný Lukáš Krůza u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Obžalovaný učinil prakticky všechno pro to, aby došlo ke smrti poškozeného. K té nedošlo pouze proto, že v ČR existuje efektivní systém záchranné služby,“ uvedl v odůvodnění předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička, který vytkl královéhradeckému krajskému soudu přílišnou shovívavost. „Nalézací soud uložil trest velice nesprávně pod spodní hranicí trestní sazby, aniž by k tomu byly dány podmínky,“ dodal soudce.

Tehdy teprve devatenáctiletá matka se svým o pět let starším přítelem týrali loni v březnu jejího tříletého syna. Chlapečka trestali z malicherných důvodů, jako třeba, že si oblékl ponožku naruby, i několikrát denně. Mlátili ho vařečkou, bambusovou tyčí, sprchovali ledovou vodou.

Vše vygradovalo na konci března, kdy chlapečkova matka byla ve škole a hlídal jej Krůza. Hoch se v noci předtím pomočil do postele, což Krůzu rozčílilo, a odvlekl ho do sprchy, kde ho minimálně deset minut sprchoval ledovou vodou, v podstatě dokud nezačal kolabovat.

Týrané dívky, uřezané hlavy zvířat. Svědek popsal dům hrůzy na Svitavsku, kde umučili mladíka

Krimi

Chlapečka, který se pádem opakovaně praštil o sprchový kout, nechal ležet mokrého na toaletním papíře ve vlastních výkalech, navrch ho ještě zmlátil vařečkou za to, že nevyšel ze sprchy.

Potom ho nechal v pokoji nahého a pokáleného, zmlátil ho bambusovou tyčí za to, že se pokálel, a otevřel na něj okno. Vše si nahrával na telefon, sprostě nadával a vykřikoval, že chlapečka zabije.

Až asi po dvou hodinách, kdy si všiml, že hoch nedýchá, zavolal záchranku.

Bylo toho na mě moc, rozplakal se obžalovaný

„Chtěl bych se strašně omluvit (poškozenému) za to, co jsem mu udělal a způsobil, ale v žádném případě jsem ho usmrtit nechtěl,“ prohlásil ve středu Krůza. „V tu dobu jsem bral hodně drogy a neměl jsem žádné zkušenosti s malými dětmi. Tíží mě svědomí a chtěl bych vrátit čas. Ten den toho bylo na mě už moc, byl jsem ze všeho v šoku,“ uzavřel svou řeč, ve které soudu připomněl, že se ke všemu doznal, nesouhlasí ale s právní kvalifikací skutku.

Podle něj by měl být odsouzen ne za pokus o vraždu, ale za pokus o těžké ublížení na zdraví, za což by měl podle svého obhájce dostat podmíněný trest. Po vynesení rozsudku se Krůza rozplakal a litoval sám sebe.

Děti týral opilý otec. Pomohl tísňový web a teta

Krimi

Obžalovaná v odvolání popřela, že by se vůči svému synovi chovala zvlášť trýznivým a surovým způsobem. Zmlátila ho prý „jen“ jednou, když jí „ujely nervy“. „Intenzita mého jednání nedosáhla toho, že by to bylo zvlášť surovým a trýznivým způsobem,“ uvedla obžalovaná v odvolání. Zmínila také, že prý byla pod vlivem Krůzy. Připustila také, že byla hodně mladá a svou mateřskou roli dost dobře nezvládla (otěhotněla v 16 letech).

„Dnes už je mi naprosto jasné, že názory a požadavky Krůzy, co všechno by mělo tříleté dítě ve svých letech zvládnout, byly naprosto neadekvátní,“ prohlásila skrze svého obhájce a požádala soud o podmíněný trest. „Okolnosti případu neumožňují uložení podmíněného trestu,“ zamítl její odvolání Lněnička.

Žalobce: Vylil si zlost na malém dítěti

Státní zástupce požadoval pro Krůzu přísnější, konkrétně šestnáctiletý, trest. Podle něj Krůza spáchal „jeden z nejodpudivějších skutků“. „Provedl mu jednu z nejhorších věcí, kterou může člověk člověku udělat, vylil si zlost na malém dítěti, které si ani prohřešek neuvědomilo,“ prohlásil státní zástupce v rámci odvolání. „Nevím, jestli může někdo tohle udělat člověku, kterého má rád,“ dodal.

Krůza byl k tomu ještě na Trutnovsku dealerem, podle vyšetřování během deseti let rozdistribuoval přes pět kilo marihuany a téměř čtvrt kila pervitinu, k čemuž se přiznal, respektive tzv. učinil prohlášení viny. V minulosti byl Krůza navíc odsouzený za pohlavní zneužití či drogovou trestnou činnost.

Krůza má podle verdiktu chlapci zaplatit milion korun za nemajetkovou újmu, jeho matka o polovinu méně.

Dívku nechali živořit v boudě. Otce a macechu obvinili z týrání

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám