Hlavní obsah

Děti týral opilý otec. Pomohl tísňový web a teta

Dvanáctiletý Jirka spolu s malou sestrou poté, co jejich otec ztratil práci, zažívali doma peklo. Otec často pil a o děti se nezajímal do té doby, dokud se nenaštval. Pak přišly na řadu rány.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když mě mlátí páskem, strašně to bolí a sestřička moc pláče. Bojím se každý večer, že se na mě zase rozzlobí, protože jsme nestihli uklidit, a udělá to znova. Utečeme,“ citovala Jirku Magdalena Černá, mluvčí Centra Locika pracující s dětmi ohroženými domácím násilím.

Jirka na rozloučenou napsal, že je nadšený z toho, že mu někdo dospělý věřil
Magdalena Černá, Centrum Locika

Chlapec se na Centrum obrátil na anonymním chatu, kde mu poradili terapeuti. Sdělil jim, že důvěřuje své tetě ve vedlejší vesnici.

„Podpořili jsme ho v tom, aby se jí svěřil, a naplánovali cestu k ní, aby byla pro děti co nejbezpečnější. Jirka se ozval znovu za pár hodin. Dokázal i se sestrou k tetě sám přijet. Ta jednala velmi rychle a kontaktovala sociální pracovnici. Jirka na rozloučenou napsal, že je nadšený z toho, že mu někdo dospělý věřil,“ vyprávěla Černá.

Domácí násilí: zlehčování i chaotická pomoc

Domácí

Jirkův případ dopadl šťastně. V Česku se ale podle loňského výzkumu Mladé hlasy organizace UNICEF s domácím násilím setkává každé desáté dítě, hlavně v sociálně slabších rodinách.

I proto již podruhé Centrum Locika pořádalo minulý týden akci Bubnovačka, která má upozornit na děti ohrožené domácím násilím. Ve více než 179 školách, 50 firmách a institucích, jako je Úřad vlády, se po celý týden od desáté do jedenácté dopoledne bubnovalo nejen na hudební nástroje, ale i kyblíky či stoly.

V každé školní třídě, kde akce proběhla, se děti dozvěděly, jak případné problémy řešit. „Podle našich statistik jsou násilím ohroženy zhruba dvě až tři děti v každé třídě. Za posledních sedm let, co Locika existuje, bylo k smrti utýráno 39 dětí. Akce vznikla, abychom nějakým způsobem dali hlas dětem ohroženým násilím v rodině, které nejsou slyšet ani vidět, protože se domácí násilí velmi často odehrává za zavřenými dveřmi,“ konstatovala Černá.

U dětí si vymýšlela nemoci. Neublížila jim, řekla policie a případ odložila

Krimi

Okolí nesmí být lhostejné

Podle ní má akce i preventivní aspekt, jelikož děti na základních a středních školách, které se do ní zapojily, mají možnost o násilí mluvit a je jim vysvětleno, kde najdou pomoc. Školy totiž v návaznosti na akci pořádají preventivní hodiny, na některých jsou přítomni i policejní preventisté.

Policejní preventisté společně s dětmi podpořili šíření důležité myšlenky, že říci si o pomoc není žádná ostuda
Zuzana Pidrmanová, Policejní prezidium ČR

„V každém kraji policejní preventisté zabubnovali společně s dětmi a podpořili šíření důležité myšlenky, že každé dítě má právo na život bez násilí a že říci si o pomoc není žádná ostuda,“ uvedla vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR Zuzana Pidrmanová.

Podle policejních statistik bylo loni z obydlí vykázáno 973 osob podezřelých z domácího násilí. Černá podotkla, že je důležité, aby okolí křik a zvuky násilí neignorovalo a policii ho nahlásilo.

U dětí si vymýšlela nemoci. Neublížila jim, řekla policie a případ odložila

Krimi

„Nejdůležitější je, aby veřejnost nebyla lhostejná. Je nutné se zeptat dítěte ve vhodné chvíli, jestli je v pořádku, jestli něco nepotřebuje. Dětem chybí, že se nemají komu svěřit a nikdo nezasáhne, i když o tom okolí ví. Děti si z toho pak odnášejí trauma na celý život a jsou to věci, které jsou absolutně nevratné,“ poznamenala Černá.

Dodala, že pro děti ohrožené domácím násilím má Centrum Locika chat na webových stránkách, kde jim mohou pomoci terapeuti. Zároveň je k dispozici i Linka bezpečí či Linka Dětského krizového centra.

Týrané děti v Česku

40 tisíc dětí je ročně v Česku týráno.
V roce 2021 pracoviště sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) evidovala více než 168 tisíc případů.
Za posledních sedm let bylo 39 dětí utýráno k smrti, každoročně je jich pět až sedm.
Za posledních sedm let 700 dětí utrpělo vlivem týrání vážné zdravotní následky.
Dohromady 304 dívek otěhotnělo v důsledku znásilnění.
12 500 dětí potřebovalo péči psychologa.
Jen čtyři procenta oznámených případů týrání dětí skončí u soudu.

Francií otřásl další případ znásilnění a vraždy nezletilé

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám