Hlavní obsah

Táborová vedoucí dostala za popálené děti při chemickém pokusu podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Plzni uložil podmíněný trest táborové vedoucí Martině Skočilové (48) za popálení dětí při chemickém pokusu. U druhé obžalované Lucie Skořené (41) rozsudek Okresního soudu v Rokycanech, podle kterého je rovněž za nešťastný následek zodpovědná, zrušil a vrátil k novému projednání. Podle obžaloby obě ženy svojí nedbalostí způsobily zranění tří dětí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vedoucí tábora Martina Skočilová

Článek

„U obžalované Skořené nebyla věc okresním soudem důkazně dotažena do konce dotažena ohledně míry jejího zavinění,“ řekl předseda senátu Eduard Wipplinger.

Nešťastná událost se stala v srpnu 2019 na příměstském táboře v Rokycanech. Instruktorky chtěly dětem ukázat experiment zvaný faraonův had. Při něm se spojí cukr s jedlou sodou. Směs se poté vsype do popela, polije lihem a zapálí. Při hoření vzniká tělo pěnového hada.

Ženám se ale napoprvé pokus nepovedl, a tak ho zopakovaly. Právě to byla podle obžaloby i soudního znalce osudová chyba. Skočilová totiž do směsi nalila znovu líh a došlo k explozi.

Nejhůře dopadla tehdy šestiletá Natálka, která utrpěla popáleniny na více než 40 procentech těla. Vrtulník ji transportoval na kliniku do pražských Vinohrad. Dívenka několik dnů bojovala o život.

Její rodiče sdělili, že absolvovala řadu operací a lékaři jí transplantovali kůži na 26 procentech těla. Natálka, jež má trvalé zdravotní následky, se učila znovu chodit i jíst.

Právě rodičům Natálky soud uznal nejvyšší odškodné z poškozených – téměř 2,7 milionu korun.

Lehkovážné chování

„Chování obžalovaných lze označit za lehkovážné, nikoliv obezřetné. Zcela jednoznačně nedomyslely své jednání. Měly být o to opatrnější, když jim bylo svěřeno do péče celkem třiadvacet dětí,“ uvedl v rozsudku rokycanský soudce Ivo Hruška.

Dále Hruška poukázal na to, že obě ženy nezajistily dostatečný odstup malých účastníků tábora od experimentu, což potvrdil i kamerový záznam.

„Z něj je patrné, že děti byly po celou dobu blízko. Při druhém pokusu seděly ve vzdálenosti kolem třiceti centimetrů. Obžalované si nepočínaly tak, aby předcházely vzniku škod a újmám,“ dodal soudce.

Obžalované ženy vinu necítí. Jedna z vedoucích dříve u soudu odmítla vypovídat. Uvedla, že by to psychicky nezvládla. Promluvila pouze její kolegyně. „Je mi líto, co se stalo, že se děti zranily. Ale cítím se nevinná,“ prohlásila v minulosti Skořená.

Podle svých slov stála při výbuchu zády a neví, jak k němu mohlo dojít. Dále řekla, že zkontrolovala směs, zda už zchladla, a špejlí propíchla ztvrdlou krustu. Z obžaloby ale vyplývá, že mezi jednotlivými pokusy nebyl dostatečný časový odstup a výpary vzplály od nevyhořelých uhlíků.

Faraonův had skončil na táboře těžkým zraněním dětí, instruktorky dostaly podmínky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám