Hlavní obsah

Faraonův had skončil na táboře těžkým zraněním dětí, instruktorky dostaly podmínky

– Rokycany • Aktualizováno

S podmíněnými tresty v pátek odešly od Okresního soudu v Rokycanech táborové vedoucí Martina Skočilová (48) a Lucie Skořená (41), které měly podle obžaloby na svědomí popálení tří dětí na táboře v srpnu 2019. Obviněné chtěly zpestřit program a přišly s chemickým pokusem, který se ale vymkl kontrole. Trest padl za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vedoucí tábora Martina Skočilová (25. května 2021).

Článek

Skočilové soud uložil dvouletý trest podmíněně odložený na 3,5 roku a Skořené trest 18 měsíců s dvouletou podmínkou. Součástí trestu je pro obě rovněž zákaz činnosti. Verdikt je nepravomocný, všechny strany si ponechaly čas na odvolání.

Událost se stala v srpnu 2019. Instruktorky chtěly dětem ukázat experiment zvaný faraonův had. Při něm se spojí cukr s jedlou sodou. Směs se poté vsype do popela, polije lihem a zapálí. Při hoření vzniká tělo pěnového hada.

Ženám se napoprvé pokus nepovedl, a tak ho zopakovaly. Právě to byla podle obžaloby i soudního znalce osudová chyba. Skočilová totiž do směsi nalila znovu líh a došlo k explozi.

Ke stejnému závěru došel také samosoudce Ivo Hruška. „Chování obžalovaných lze označit za lehkovážné, nikoliv obezřetné. Zcela jednoznačně nedomyslely své jednání. Měly být o to opatrnější, když jim bylo svěřeno do péče celkem třiadvacet dětí,“ uvedl v rozsudku.

Obžalované si nepočínaly tak, aby předcházely vzniku škod a újmám.
Ivo Hruška, soudce

Dále Hruška poukázal na to, že obě ženy nezajistily dostatečný odstup malých účastníků tábora od experimentu, což potvrdil i kamerový záznam.

„Z něj je patrné, že děti byly po celou dobu blízko. Při druhém pokusu seděly ve vzdálenosti kolem třiceti centimetrů. Obžalované si nepočínaly tak, aby předcházely vzniku škod a újmám,“ dodal soudce.

Obžalované ženy se rozsudku neúčastnily. Jedna z vedoucích dříve u soudu odmítla vypovídat. Uvedla, že by to psychicky nezvládla. Promluvila pouze její kolegyně. „Je mi líto, co se stalo, že se děti zranily. Ale cítím se nevinná,“ prohlásila v minulosti Skořená.

Podle svých slov stála při výbuchu zády a neví, jak k němu mohlo dojít. Dále řekla, že zkontrolovala směs, zda už zchladla, a špejlí propíchla ztvrdlou krustu.

Podle obžaloby však nebyl mezi jednotlivými pokusy dostatečný časový odstup a výpary vzplály od nevyhořelých uhlíků.

Za popálené děti při nezdařeném faraonově hadu na táboře v Rokycanech soudí instruktorky

Krimi

Při neštěstí se zranily tři děti. Nejhůře dopadla tehdy šestiletá Natálka, která utrpěla popáleniny na více než 40 procentech těla. Vrtulník ji transportoval na kliniku do pražských Vinohrad. Několik dnů bojovala dívenka o život.

Její rodiče sdělili, že absolvovala řadu operací a lékaři jí transplantovali kůži na 26 procentech těla. Natálka, jež má trvalé zdravotní následky, se učila znovu chodit i jíst. Nadále se u ní objevují psychické potíže a emoční výkyvy.

Právě rodičům Natálky sodu uznal nejvyšší odškodné z poškozených - téměř 2,7 milionu korun, zdravotní pojišťovně pak 1,4 milionu.

„Jsme rádi, že se to po tak dlouhé době posunulo trochu dál. Budeme doufat, že mají paní obviněné kousek svědomí,“ okomentovala rozsudek dívčina matka. Peníze rodina potřebuje především na nákladnou léčbu. „Natálka dělá pokroky. Nicméně je to dítě neustále omezované. Ale snažíme se, aby žila co nejnormálněji,“ uzavřela matka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám