Hlavní obsah

Soudy loni potrestaly za týrání zvířat 17 lidí

Právo, Kateřina Beránková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České soudy loni potrestaly za týrání zvířat 17 lidí. Je to čtyřikrát více než v předešlém roce. Vyplývá to ze statistik ministerstva spravedlnosti (MSp). To nyní připravuje zpřísnění postihů za týrání zvířete, a to ze současných 2 let až na 5 roků vězení.

Článek

„Dosavadní postih týrání zvířat v trestním zákoně je předmětem kritiky nejen ze strany osob, které se zabývají ochranou zvířat, ale i některých státních orgánů. Proto odborníci ministerstva spravedlnosti vymezili nejnebezpečnější formy takového jednání, zvýšili trestní sazby a formulovali novou skutkovou podstatu, kterou je zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,“ řekla Právu mluvčí MSp Zuzana Kuncová.

Dodala, že nová podoba trestního zákoníku by měla mimo jiné umožnit náležitě opakovaný postih pachatelů této trestné činnosti a potrestání v případě týrání většího počtu zvířat.

Vedou kočky a psi

Podle ochránců zvířat jsou v Česku nejčastěji týrané kočky, psi a hospodářská zvířata. „Jsou nejsnadněji při ruce. Pokud ale vycházíme ze stížností a z dotazů přicházejících do naší nadace, jsou nejčastěji týráni psi,“ uvedla Alena Heinová z Nadace na ochranu zvířat.

Fakt, že psi a kočky patří v této souvislosti k nejohroženějším, dokládá i případ z Frýdecko-Místecka, kde muž předloni v obci Morávka utýral brutálně kočku. Případ se provalil před několika týdny, poté, co jeden z pachatelů umístil záznam na internet.

Statistiky MSp jinak z dlouhodobého hlediska vykazují pokles stíhaných a potrestaných osob za trápení zvířat. Od roku 1998 si trest u soudu vyslechlo ročně v průměru kolem 20 osob.

Majitel poštval svého psa proti kočce.

Živý tvor nebo věc

Ochránci zvířat i znalci z oboru změny navrhované ministerstvem vítají. Heinová se přimlouvá i za další úpravu, změnit definici zvířete jako věci na živého tvora. „Zvíře sice nemůže být v právním řádu člověkem, ale mělo by mít v legislativě samostatné postavení. Mělo by být zajištěno, že se s ním bude zacházet či nakládat jako s živým a cítícím tvorem,“ sdělila.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna je zvířeti v českém právu už ale zvláštní postavení přiznáno.

„Vztah ke zvířeti jako živému tvoru a odpovědnosti člověka vůči němu řeší mimo jiné veterinární zákon a zejména pak zákon na ochranu zvířat proti týrání. Stanoví, že zvířata jsou stejně jako člověk živými tvory, schopnými pociťovat bolest a utrpení, a zasluhují si proto pozornost, péči a ochranu,“ konstatoval.

Nevidí přitom problém ani v případné změně terminologie v trestním či občanském zákoníku ve smyslu nazvání zvířete živým tvorem. „Je však třeba dodat, že ze zodpovědnosti za chované zvíře a z případné škody jím způsobené se majitel nevyviní,“ shrnul Duben.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám