Hlavní obsah

Zelenskyj projevil Česku vděčnost za pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval českému prezidentu Petru Pavlovi za jeho úsilí při shánění munice a další pomoci pro Ukrajinu. Na konferenci k 20letému členství České republiky v EU také ve videovzkazu řekl, že může být Evropa silná jen tehdy, pokud z ní nebude nikdo vyšachován.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Volodymyr Zelenskyj se účastníkům konference přihlásil přes video

Článek

„Jsem vděčný České republice a panu prezidentu Pavlovi osobně za veškeré úsilí, kterým Evropě pomáhá pod ukrajinskou vlajkou překonávat ruskou agresi,“ řekl Zelenskyj ve videovzkazu.

Prezident Petr Pavel inicioval rozsáhlou pomoc na podporu Ukrajiny mezi unijními státy, díky čemuž se podařilo získat milion kusů munice.

„Děkuji všem, kteří zasvětili svou politickou kariéru tomu, aby byla naše cesta do Evropské unie úspěšná a aby zvítězili lidé, nikoliv tyranie a násilí. Život, nikoliv bolest. Ne pouze jeden na úkor bezpečnosti ostatních,“ apeloval prezident na přítomné.

Zelenskyj sází na mírovou konferenci. Podle Peskova je jeho osud zpečetěn

Válka na Ukrajině

V závěru odkázal i na bývalého prezidenta Václava Havla.

Poděkoval také Německu, jmenovitě kancléři Olafu Scholzovi a prezidentu Franku-Walteru Steinmeierovi, za pomoc Ukrajině. Západní soused Česka slíbil Ukrajině zbrojní pomoc za 13 miliard korun, včetně obrněnců a munice.

Členství v Evropské unii je podle Zelenského snem, který všechny spojuje. Věří, že se Ukrajina stane brzy členem, stejně jako Moldavsko nebo Gruzie. „A že nastane den, kdy si i Bělorusko bude moci zvolit cestu do Evropy,“ dodal.

Evropa může být silná a mírumilovná jen tehdy, pokud z ní nebude nikdo vyšachován a všichni budou připraveni bránit nejmenší národy a „nevydat je do rukou zla“, uvedl.

„Evropa není spiknutím několika nejmocnějších za zády. Evropa není nic, co by mohlo být vynucováno propagandou nebo udržováno násilím. To je něco, co Moskva odmítá pochopit, a přesně to charakterizuje východní hranici Evropy,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Většina zbraní z amerického balíčku pro Ukrajinu je už v Německu a Polsku

Evropa

Výběr článků

Načítám