Hlavní obsah

Jablonecký soud kývl na propuštění lékaře Bartáka z vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

Okresní soud v Jablonci nad Nisou rozhodl o podmíněném propuštění lékaře Jaroslava Bartáka z vězení. Někdejší šéf a spolumajitel polikliniky v pražských Modřanech si odseděl 11 let z dvanáctiletého trestu za znásilnění, vydírání a sexuální nátlak. Lékař je navíc obžalován z plánování tří vražd a vydírání. Verdikt není pravomocný, lze podat stížnost.

Foto: Michael Polák, Právo

Jaroslav Barták u soudu (ilustrační foto)

Článek

O vývoji v případu ve čtvrtek informoval server iRozhlas.cz. Okresní soud v Jablonci nad Nisou rozhodl napotřetí o podmíněném propuštění Bartáka, v jehož prospěch podle serveru vypověděli znalci v oborech psychiatrie a psychologie.

Barták zůstává za mřížemi, protože verdikt není pravomocný – státní zástupce si nechal lhůtu na případné podání stížnosti. V případu rozhodoval jablonecký soud vzhledem k tomu, že je Barták v místní věznici v Rýnovicích.

Informaci o rozhodnutí ČTK potvrdil mluvčí soudu Jaroslav Kneř. „Byly zpracované posudky na psychický stav pana odsouzeného a na tomto základě tedy soud učinil závěr takový, že lze jeho žádosti vyhovět, že nebude představovat jeho propuštění nějaké riziko,“ řekl mluvčí.

Znalci: Vězení Bartáka napravilo

Znalci podle serveru soudu sdělili, že z psychiatrického hlediska není pobyt Bartáka na svobodě nebezpečný.

„Další pobyt ve výkonu trestu již bude naplňovat společenskou ochranu, ale do postojů odsouzeného již nic pozitivního nepřinese,“ citoval server psychiatra Jaroslava Tržického.

Podobně se měla vyjádřit i psycholožka Jindřiška Lejsková, podle které se možná míra recidivy u odsouzeného blíží k nule.

Znalkyně to uvedla s odkazem na Bartákův věk 64 let a fakt, že již podle ní ztratil své předchozí kontakty. Znalci se shodli na tom, že se Barták za mřížemi napravil, získal na svou trestnou činnost náhled a lituje jí.

Bývalý šéf mordparty Mareš vypovídal u soudu v kauze Barták. Moc toho neřekl

Krimi

Před soudem se vyjádřil podle serveru rovněž sám odsouzený.

„Byl jsem hloupý člověk. Ve vězení mi došlo, jak velký jsem byl hříšník. Nikdy bych to už neudělal, porušil jsem to, co mi říkal tatínek. Byly to dlouhodobé vztahy, jedna ze slečen se mnou byla dva roky. I prostitutka, ne že by ty slečny byly prostitutky, má právo na svobodnou volbu svého sexuálního partnera,“ citoval server ze čtvrteční výpovědi Bartáka u jabloneckého soudu.

Odsouzený lékař a podnikatel by se sice na svobodu mohl po dvanácti letech dostat už příští rok, vše chtěl ale ještě urychlit.

Doktor Barták nechtěl od soudu odejít (15. října 2019)Video: Michael Polák, Právo

Pokud se stane čtvrteční verdikt pravomocný, podle rozhodnutí soudu čeká Bartáka sedmiletý dohled, kdy se bude muset zdržet užívání alkoholu a dalších omamných látek.

O podmíněné propuštění Barták žádal již dříve, okresní soud s tím ale nesouhlasil a nadřízený krajský soud žádal o psychiatrický znalecký posudek. Dřívější posudky se k jeho možnému zlepšení chování vyjádřily negativně.

Bartákovy činy vyšly najevo v roce 2011. Podle soudů od roku 2006 napadl deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval. Ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací.

Soudy lékaři uložily souhrnný trest za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami.

Barták dál čelí obžalobě z toho, že v roce 2013, kdy si už odpykával trest v liberecké věznici za předchozí odsouzení, ze msty za předchozí odsouzení plánoval vraždy advokáta, kněze a bývalého šéfa vojenské tajné služby.

Znalci si nevědí rady s doktorem Bartákem. Vychloubal se, nebo skutečně plánoval vraždy?

Krimi

Barták se od počátku hájí tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Podle něj jde o spiknutí proti němu.

Obžaloba tvrdí, že vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun a využít je k útěku z vězení za pomoci vrtulníku. Zajistit to měl jeho tehdejší spoluvězeň Levko, který ale místo toho vše oznámil a svá tvrzení doložil nahrávkami, jež pořídil prostřednictvím hodinek. Liberecký krajský soud případ řeší od roku 2014, konečný verdikt ale zatím nevynesl.

Reklama

Výběr článků

Načítám