Hlavní obsah

Sexuální aféra v Hradní stráži se opět vrací na obvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případ bývalého důstojníka a speciálního pedagoga Hradní stráže Miloše Topolovského, který je obžalovaný z orálního znásilňování vojáků, se opět vrací k soudu prvního pražského obvodu. Ve středu o tom rozhodl pražský městský soud, který zároveň zrušil trest vynesený touto nižší instancí.

Foto: Jan Štefánek
Článek

Obvodní soud tak bude o pětatřicetiletém pedagogovi rozhodovat již potřetí. Nejprve mu za jeden sexuální delikt vyměřil jednoroční podmínku s odkladem na čtyři roky. Loni v listopadu mu pak po vrácení kauzy odvolacím soudem trest zpřísnil na dva roky se stejným odkladem, protože ho uznal vinným ještě z jednoho skutku.

Topolovský tak byl nepravomocně odsouzen za znásilnění a jednoho pokusu o něj. Podle městského soudu se však vina prokázala pouze u jednoho případu. Trestní senát Prahy 1 proto musí znovu vyhodnotit svědecké výpovědi vojáků, kteří tvrdí, že je chtěl Topolovský znásilnit.

Podrobil se protialkoholnímu léčení

Státní zástupce jej viní celkem ze tří sexuálních deliktů, ale také z toho, že vyhrožoval smrtí dozorčímu, jednoho vojáka zbil a druhému hrozil, že skončí ve Vltavě. Těchto trestných činů se dopouštěl vesměs v opilosti a vodkou opíjel i vojáky, které měl později zneužít.

Topolovský během procesu přiznal, že je alkoholikem, což podle něj vojáci věděli, stejně jako před nimi netajil, že je gay. Později se úspěšně podrobil odvykací kúře.

Topolovského aféra nebyla první, která otřásla tímto elitním útvarem. Již v roce 2000 přinesla média zprávy o 20 případech šikany v hradní jednotce. Nedávno se objevily další dva skandály. Týkaly se vojáků, kteří nafotografovali pornografické snímky pro internet, a vojáků obviněných z vydírání prostitutek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám