Hlavní obsah

Žalobce odhalil alkohol a násilí mezi vojáky Hradní stráže

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Nedobré osobní vztahy mezi prestižními vojáky z Hradní stráže, ale i jejich sexuální problémy, nekázeň a také litry vypitého alkoholu poodhalilo hned první den hlavní líčení u Obvodního soudu pro Prahu 1 s psychologem této elitní jednotky Milošem Topolovským. Ten je obžalovaný ze znásilňování vojáků.

Článek

Státní zástupce Jiří Kára muže obžaloval celkem z devíti skutků. V průběhu roku 2001 a na počátku roku 2002 podle žaloby celkem třikrát ve své kanceláři v Praze 1 znásilnil členy Hradní stráže, navíc dvakrát se o to neúspěšně pokusil. Psycholog se dopouštěl trestných činů vesměs podnapilý, přičemž vodku ve své vojenské kanceláři naléval i vojákům, od nichž žádal orální sex. Některé si vodil i domů.

Opilý důstojník podle obžaloby navíc vyhrožoval smrtí dozorčímu, jednoho vojáka zbil, druhému hrozil, že skončí ve Vltavě, další u něj myl nádobí.

"Vojáka opil tak, až usnul. Když se poškozený probudil, tak mu obžalovaný prováděl orální sex," opakoval státní zástupce několikrát.

 Obžalovaný se dnes odmítl k podezřením vyjádřit. "Nebudu vypovídat. Mám za sebou tříměsíční protialkoholní léčbu v Bohnicích, tehdy jsem byl alkoholově závislý, teď už jsem psychicky někde jinde," řekl poté, co Kára přednesl obžalobu.

Sám se potýkal s psychickými problémy

Topolovský zastával funkci psychologa zhruba pět let. Čtyřikrát ročně objížděl vojenské správy a vybíral elitní vojáky. V té samé době se však potýkal se svými osobními problémy, závislostí na alkoholu, depresemi. Ty podle jeho výpovědi učiněné před vyšetřovatelem pramenily z nejasné sexuální orientace. Proto se pět let sám léčil u psychiatra.

Poté co jej policie loni obvinila, rozhodl se prý skočit z Nuselského mostu. Zachránili ho náhodní kolemjdoucí.

Příteli dal třicet tisíc

Značně nadstandardní vztah prý udržoval především s jedním z vojáků.

"Byl to můj nejlepší kamarád ze záklaďáků a chodil za mnou v podstatě každý den. Vojáci o něm říkali, že je kuřka a že to se mnou táhne. Dával jsem mu peníze na cestu domů, na Vánoce, celkově mě stál asi třicet tisíc. Zatím se nebudu vyjadřovat , jestli jsem s ním měl sexuální styk," popsal již dříve. Údajně mladíkovi dopomohl také k lepšímu zařazení.

Byla to msta, tvrdil

Při čtení dřívější výpovědi se v pondělí Topolovský střídavě usmíval, kroutil hlavou nebo si ji držel v dlaních. Topolovský dříve označil nařčení za mstu vojáků, kteří nepatřili k jeho oblíbencům.

Topolovský míní, že k trestnímu stíhání zavdal příčinu voják, kterému odmítl půjčit peníze a vyjednat mu lepší postavení ve službě. "Obvinili mě na základě výpovědi jednoho z vojáků. To on rozhlásil, že jsem obtěžoval vojáky a pak se začala šířit šuškanda. Jeho výpověď byla msta a ostatní se pak přidali."

Záviděli prý jiným vojákům, že za ně psycholog platí útraty v restauracích a dává jim peníze. "Vojáci za mnou sami chodili, vyprávěli mi o průserech, kdo se kde ožral...," řekl Topolovský.

Líčení sledoval člen výboru Rady vlády pro lidská práva a předseda Gay iniciativy (dříve SOHO) Jiří Hromada. "Obžalovaný si mě zvolil jako pozorovatele," řekl novinářům.

Rozsudek by měl padnout možná již na konci tohoto týdne, obžalovanému hrozí až osmileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám