Hlavní obsah

Sektářská matka neuznávající ČR zahnala na útěk soudní vykonavatelku i s policií. Děti jsou pohřešované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fiaskem skončil pokus soudní vykonavatelky odebrat děti matce, která propadla sektě neuznávající zákony České republiky. Vykonavatelka doprovázená justiční stráží, zástupcem Orgánu sociálně-právní ochrany dítětem i policejní hlídkou totiž před matkou a jejím partnerem kapitulovala a děti neodebrala. Ty jsou nyní vedené v policejní databázi jako pohřešované.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie - ilustrační snímek

Článek

O odebrání bratrů ve věku jedenáct a třináct let rozhodl jihlavský okresní soud poté, co se děti dostaly do vleklého konfliktu svých rodičů, navíc přestaly do školy bez omluvy chodit na část vyučování. Jak plyne z dokumentů, s nimiž se mohly Novinky seznámit, se matka stala součástí skupiny, která neuznává rozdělení Československa a tvrdí, že Česká republika je jen soukromá korporace.

Některé z formulací této sekty jsou podobné skupině tzv. „Živých člověků“, o nichž Novinky informovaly před několika týdny také v souvislosti s odebráním dětí matce, které bylo ale na rozdíl od jihlavského případu úspěšné. I sekta, které propadla žena z Jihlavy, hovoří o „živém, svobodném člověkovi Svabodni žiství Člavjek“. Lidé ze skupiny odmítají svou starou občanskou identitu a volí si i nová jména.

Děti měly být odebrány matce na návrh OSPOD a umístěny na tři měsíce do krizového centra. Právě kvůli silnému vlivu matky soudkyně rozhodla, že není možné, aby děti putovaly k otci, ale že je nutné, aby strávily nejdřív nějaký čas úplně mimo rodinu.

Matce ze sekty „živých člověků“ podruhé odebrali děti, nesmí je ani vídat

Krimi

Nerespektování pravidel

Chlapci přestali chodit na předmět, který zahrnuje přírodní a společenské vědy. „Matka jim neumožňuje komplexně se vzdělávat a svobodně získávat běžně dostupné informace. Tím se dopouští nejzávažnějších zásahů do práv svých synů, což ji v tuto chvíli činí zcela nezpůsobilou řádné péče. Omezování dětí v přijímání komplexního vzdělání a běžně dostupných informací nepřípustně zasahuje do nejzákladnějších práv nezletilých. Cenzura běžných informací či vzdělávání je zcela nepřípustná nejen v podání státu, ale i v podání rodiče,“ stojí ve verdiktu soudu.

Soud navíc upozornil, že u jednoho z chlapců došlo k závažné změně chování a nálady i negativnímu nastavení k respektu pravidel či autorit. „Nerespekt k právnímu řádu platnému na území České republiky deklarovala svými podáními adresovanými soudu i dalším úřadům či školnímu zařízení sama matka,“ poznamenala soudkyně.

Ta předtím dostala od matky dopis s výhružným podtónem, kde ji matka informuje, že soudkyně nese za své protiprávní chování plnou osobní, právní a majetkovou zodpovědnost. Tato formulace je podle všeho součástí dokumentů sekty a míří na úředníky, politiky či policisty.

Matka propadla sektě neuznávající ČR, odmítá posílat děti do školy

Krimi

Citovala zákony a papeže

Na základě předběžného opatření vydaného na začátku června se pak týž den vydala soudní vykonavatelka děti odebrat, nejprve v doprovodu justiční stráže a zástupce OSPOD.

„Matka nám ihned řekla, že nás do bytu v žádném případě nepustí. Odmítla si rozhodnutí převzít a podepsat. Poučila jsem ji, že svým chování může mařit výkon rozhodnutí soudu. Nato odvětila, že nás v žádném případě do bytu nepustí a své syny nám nepředá,“ popsala situaci soudní vykonavatelka.

Děti tedy nebyly odebrány, neboť hrozilo násilí ze strany matky a jejího partnera
ze správy soudní vykonavatelky

Ta po prvotním odmítnutí požádala o asistenci policejní hlídku. „Paní citovala hlídce jakési ‚zákony a nařízení papeže‘. Dále jim uvedla, že porušují její práva. Děti tedy nebyly odebrány, neboť hrozilo i při součinnosti policie násilí ze strany matky a jejího partnera,“ přiznala pak porážku soudní vykonavatelka.

Další pokus odebrat děti učinil soud až za měsíc, a to už chlapci podle zprávy nebyli u matky doma. Otec pak naléhal na soud, aby vyvinul větší aktivitu. „K případné úspěšné realizaci výkonu rozhodnutí můžete přispět sám tím, že soudu sdělíte aktuální pobyt svých nezletilých dětí, pokud je vám tento znám,“ dostalo se mu odpovědi.

Matka v současnosti nepřebírá ani úřední poštu. „Odmítám vaši nevyžádanou obchodní nabídku, a to na základě mezinárodního obchodního zákoníku,“ napsala například na dopis se zeleným pruhem, který se vrátil exekutorovi. Na magistrát zase poslala na zvláštním tiskopisu oznámení o ztrátě dokladů, kde prohlásila své „sebeurčení jako živého člověka“.

Oba chlapci jsou nyní už čtvrt roku vedení v policejní databázi jako pohřešovaní. Přitom nejde o první ženin problém, jak totiž Novinky zjistily, před lety se skrývala se svou malou dcerou poté, co byla souzena za křivé obvinění tehdejšího manžela.

Pár z Olomoucka neposílal děti do školy, ženě i muži hrozí vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám