Hlavní obsah

Zmanipulovaná seniorka spěchala do Ostravy poslat úspory podvodníkům. Ti jí dokonce zavolali taxi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Půl milionu korun se na základě instrukcí neznámých podvodníků chystala do bitcoinmatu v Ostravě vložit 70letá žena z Frýdku-Místku. Policisté, které zalarmoval její přítel, ženu našli doslova na poslední chvíli, díky jejich včasnému zákroku stačila zmanipulovaná seniorka vložit do přístroje jen pár bankovek.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

O případu z minulého týdne informovala mluvčí policie Kateřina Kubzová. Policisty nejdřív zburcoval přítel 70leté ženy s tím, že doma našel jen lístek se vzkazem o tom, že jejich bankovní účet je v nebezpečí. „Nevěděl však, kde žena je, a její mobil byl stále obsazený,“ zmínila mluvčí.

Následovalo pátrání, při kterém od začátku kriminalisté prověřovali podezření z podvodu typu „falešný bankéř“. O těchto švindlech policie v poslední době informuje opakovaně – podvodníci oslovují oběti s tvrzením, že jejich peníze jsou ohrožené, a navrhnou jim jejich záchranu tím, že je vloží do bankomatu na virtuální měnu. Když je člověk poslechne, místo domnělé záchrany svých úspor o peníze nadobro přijde.

Vzápětí se při prověřování ukázalo, že žena vybrala větší finanční hotovost na pobočce banky v centru Ostravy, podezření tak policisty vedlo k bitcoinmatu v ostravském nákupním centru. Komisař kontaktoval ostrahu centra, od níž se dozvěděl, že z kamerového záznamu je zřejmé, že se v danou chvíli u bitcoinmatu opravdu nachází starší žena.

Muž vkládal do bitcoinmatu 800 tisíc z úvěru. Zasáhla policie

Krimi

„Mezitím se komisařka spojila s policisty z obvodního oddělení Ostrava střed, kteří na místo neprodleně vyjeli,“ popsala akci Kubzová.

Žena byla značně rozrušená a policistům vysvětlila, že se snaží zachránit své peníze. Kriminalisté jí celou věc objasnili, a tím další vklad zarazili.

„Poškozená tak z celkové částky 510 tisíc korun, kterou měla u sebe, stihla do vkladomatu vložit ‚pouhých‘ 25 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí.

Ženu oklamanou podvodníkem zarazila při vkladu statisíců do bitcoinmatu policie

Krimi

Žena pak policistům vysvětlila, že jí v ranních hodinách volal neznámý muž, který jí sdělil, že se někdo snažil na její jméno vzít úvěr ve výši čtvrt milionu korun. Následně ji telefonicky kontaktovala neznámá žena z údajné bezpečnostní agentury a řekla jí, že by jí mohl někdo odčerpat peníze z účtu.

Anketa

Setkal/setkala jste osobně nebo v blízké rodině s pokusem podvodníků dostat se přes internet nebo s pomocí telefonátu k penězům z vašeho účtu?
Ano
36,1 %
Ne
63,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5901 čtenářů.

Aby své finance ochránila, měla vybrat své úspory. Podvodnice jí dokonce přivolala i taxík s tím, že účtenku si má uchovat a následně jí bude proplacena.

„Žena tedy dojela na pobočku banky v Ostravě, kde vybrala hotovost 510 tisíc korun. Dále byla telefonicky instruována, tentokrát neznámým mužem, aby si v nedalekém copy centru nechala vytisknout QR kódy potřebné pro vkládání hotovosti do bitcoinmatu. Poté už dle pokynů volajícího zamířila do nákupního centra,“ dodala mluvčí s tím, že policie nyní po podvodnících pátrá. V případě dopadení a odsouzení jim hrozí až pět let vězení.

Švindl v přímém přenosu. Muže u bitcoinmatu na poslední chvíli zastavil policista

Krimi

Policie i v souvislosti s tímto případem varuje před stále důmyslnějšími praktikami podvodníků, kteří cílí zejména na seniory.

„Buďte obezřetní při podezřelých telefonátech. Pokud vám volá osoba vydávající se za pracovníka banky a tvrdí, že je váš účet v ohrožení, kontaktujete telefonicky nebo osobně vaši banku a ověřte si pravdivost informací. Skuteční bankovní úředníci nikdy nepostupují tak, že by vás telefonicky naváděli k vybrání peněz z vašeho účtu a jejich vložení nebo zaslání jinam,“ dodala Kubzová.

Lidé by snad poslali peníze i na návrat z vesmíru, posteskl si policista nad podvody

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Kyberpodvodníci sázejí na hloupost

Šéf oddělení kybernetické kriminality pražské policie Václav Písecký Právu popsal nebývalý nárůst podvodů na internetu v posledních měsících a hlavně teď před...

Výběr článků

Načítám