Hlavní obsah

Známý podvod s bankéřem. Ženy z Prahy přišly o čtyři miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O čtyři miliony korun přišly dvě ženy známým podvodem s bankéřem. Tentokrát podvodníci přidali ještě policistu, aby jednu z žen donutili peníze poslat do bitcoinmatů. Podvodníci používali dokonce reálné e-mailové adresy i telefony s předvolbou, jež používají policisté.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Údajný pracovník banky nejprve kontaktoval 80letou seniorku e-mailem s tím, že byl její účet napaden a je nutné převést úspory. Pak jí volal a posílal zprávy na WhatsApp, aby jí vše dovysvětlil a poslal údajně bezpečný účet.

„Poškozená uvěřila a muži mailem poslala své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Tím pachatel získal její přihlašovací údaje a zadal převody, které poškozená v dobré víře následně potvrdila přes SMS zprávy,“ uvedl mluvčí policie Jan Rybanský.

Během několika dnů podvodník převedl její celoživotní úspory ve výši 2,5 milionu korun na účet další poškozené, které měla shodnou banku. Tím došlo k rychlému převodu.

Váš příbuzný zavinil dopravní nehodu, volali členové gangu. Žena poslala půl milionu

Krimi

Další část podvodu již není úplně obvyklá. Majitelku druhého účtu kontaktoval opět falešný bankéř, který jí volal z českého čísla. Řekl jí o napadení jejího účtu s tím, že zaměstnanec banky poslal na její účet 2,5 milionu korun na hypotéku. Dodal, že je musí vrátit, protože už se o to zajímá policie. Žena se však zdráhala.

Vydával se za policistu

„Během chvilky ji kontaktoval jiný muž, který se představil jako příslušník policie (volal z tel. čísla s předvolbou 974, které používá policie, dokonce majitelce poslal e-mail z adresy @pcr.cz se souborem, který vypadal jako od policie) a ženě vysvětlil, že pracuje na případu zneužití její identity a dokladů, přičemž spolupracuje se zaměstnancem banky, který ji kontaktoval,“ vysvětlil Rybanský.

Žena nakonec podlehla a peníze postupně vložila do bitcoinmatů podle pokynů podvodníků a QR kódů ve whatsappových zprávách. Peníze tak měla očistit a následně by se jí vrátily zpátky. Jenže k tomu doteď nedošlo.

Ženy tak přišly celkem o čtyři miliony korun.

„Podstatné je, že v dnešní době lze překrýt telefonní čísla tak, že vypadají jako tel. čísla od banky, policie apod. Podobně lze překrýt i e-mailová adresa. Vypadá tedy jako e-mail od banky nebo od policie. K vytvoření takového podvodného dokumentu postačí běžné editory,“ shrnul mluvčí.

Falešný bankéř připravil seniora na Jesenicku o téměř 300 tisíc korun

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám