Hlavní obsah

Švindl v přímém přenosu. Muže u bitcoinmatu na poslední chvíli zastavil policista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Chybělo málo a muž z Teplic by byl další z řady obětí podvodníků, kteří vystupují jako pracovníci banky a straší lidi po telefonu legendou o ohrožení jejich peněz. Důvěřivce navádí k výběru úspor a jejich vložení do automatu na virtuální měnu. Právě u takového zařízení telefonující muž stál, když šel kolem policista, kterému byla situace podezřelá.

Foto: Policie ČR

Bitcoinmat v Teplicích, kam chtěl podvedený muž vložit peníze

Článek

O případu z pátku minulého týdne v pondělí informovala mluvčí policie Ilona Gazdošová. Její kolega měl zrovna volno a procházel teplickým obchodním centrem, když si všiml muže stojícího s telefonem u ucha u vkladomatu na bitcoiny.

Na první pohled nemusí být tahle situace pro nezasvěceného člověka ničím zvláštní, nebyla to ale náhoda, že telefonista zaujal zrovna zmíněného policistu - podle Gazdošové je dotyčný navíc vyšetřovatelem z hospodářské kriminálky, jehož pracovní náplní je právě odhalování internetových podvodů, a zkušenosti mu hned vyvolaly podezření, že jeden z podfuků se mu možná odehrává přímo před očima.

Lidé by snad poslali peníze i na návrat z vesmíru, posteskl si policista nad podvody

Bezpečnost

„Muž držel u ucha mobilní telefon a bylo poznat, že je instruován k vložení peněz. Jelikož v poslední době mají s těmito podvody policisté mnoho zkušeností, chtěl kriminalista dalšímu skutku zabránit. Oslovil muže a zeptal se ho, co jde dělat. Když muž popsal sled událostí několika posledních hodin, bylo hned jasné, že se jedná o podvod,“ popsala mluvčí.

Jednalo se o švindl jako přes kopírák podobný těm, o kterých v poslední době policie často informuje - telefonicky se ozve údajný pracovník banky, který volanému tvrdí, že jeho peníze jsou v ohrožení a jediným řešením je vybrat hotovost a vložit ji do úschovy přes bitcoinmat.

Vedle stojí cedule varující před podvody

Muže v Teplicích rovněž kontaktoval falešný zaměstnanec banky s legendou o průšvihu s penězi a u bitcoinmatu stál s instrukcemi, ať do něj vloží svých 290 tisíc, přičemž šlo o jeho celkové úspory.

„Těsně před vložením mu v tom však zabránil kolemjdoucí policista. Paradoxem je, že vedle vkladomatu stojí cedule s varováním před podobnými podvody, kterou sem policisté umístili. I přesto se stále najdou lidé, kteří podvodníkům uvěří a během mžiku tak přijdou o své úspory,“ dodala Gazdošová.

Falešní bankéři s fiktivním policistou obrali po telefonu ženu z Frýdku o stovky tisíc

Krimi

Pokud člověk naletí a instrukce do puntíku následuje, o peníze nenávratně přijde. Policie již opakovaně u podobných případů varovala, že bitcoinmat není žádná bankovní úschovna, ale přístroj určený k nákupu kryptoměny.

Stvrzenka od vkladu je úplně k ničemu, protože vkládající nemá heslo k bitcoinmatovému účtu. Do této virtuální peněženky, a tudíž k penězům uvnitř, se nikdo jiný kromě podvodníka nedostane.

Známý podvod s bankéřem. Ženy z Prahy přišly o čtyři miliony

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám