Hlavní obsah

Ženu oklamanou podvodníkem zarazila při vkladu statisíců do bitcoinmatu policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

I když přišla o 300 tisíc korun, dalšího půl milionu jí zachránila souhrou okolností policejní hlídka. O takovém štěstí v neštěstí může hovořit žena z Plzně, která naletěla podvodníkovi vydávajícímu se za bankéře. Při vkládání peněz do bitcoinmatu si jí všimli policisté a varovali ji před častými podvody s podobným scénářem o ohroženém účtu v bance.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin - ilustrační snímek.

Článek

O případu ve středu informovala mluvčí policie Dagmar Brožová. Vyšetřování ukázalo, že 64letou ženu kontaktoval z několika telefonních čísel falešný bankéř s tvrzením, že její konto není bezpečné a musí své peníze převést na rezervní účet.

„Peníze pak měla žena vybrat v hotovosti a vložit přes bitcoinový bankomat na účet nový. Žena tuto radu poslechla a vybrala z účtu 800 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Žena vložila do bitcoinmatu 300 tisíc korun, načež se chystala vložit dalších 500 tisíc.

Známý podvod s bankéřem. Ženy z Prahy přišly o čtyři miliony

Krimi

„V průběhu vkládání peněz byla oslovena hlídkou policistů, kteří ženě vysvětlili, že v současné době se jedná o velmi častý podvod vylákání finančních prostředků a že se může stát obětí trestného činu. Na doporučení policistů žena vkládání hotovosti do bitcoinmatu zanechala a věc oznámila na policii,“ zmínila Brožová.

Policie v souvislosti s případem znovu varuje před telefonáty údajných bankéřů. Lidé na ně nemají reagovat a neprovádět transakce podle jejich instrukcí. Uchrání tak své úspory.

Podobný případ se stal nedávno rovněž v Teplicích, kde policista na cestě z práce zaznamenal u bitcoinmatu muže, u kterého se rovněž vzápětí ukázalo, že se stal obětí podvodu.

Švindl v přímém přenosu. Muže u bitcoinmatu na poslední chvíli zastavil policista

Krimi

Jak ukazují vyšetřování, za podobnými podvody jsou organizované skupiny. Právo tento týden informovalo o případu fiktivních call center na Ukrajině., odkud měli najatí Češi podvodnými telefonáty připravit své krajany v Česku o desítky milionů korun.

Kriminalisté uvedli, že poškození byli kontaktováni fiktivními bankéři s tím, že jejich konta napadli hackeři a je nezbytné, aby své peníze převedli na jiné, údajně zabezpečené účty.

Podvodná volání z Ukrajiny vysála Čechům miliony

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám