Hlavní obsah

Před dětmi zakroutil koťátku krkem, čeká ho soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v létě vzal na milost svého bratra a nechal ho bydlet u sebe v Klatovech, kde žil s manželkou a dvěma dětmi. Po třech měsících se Jiří B. (31) ale musel z bytu okamžitě pakovat. Rodinu totiž připravil o zvířecího miláčka. Tříměsíční koťátko brutálně ubil k smrti. A to vše před zraky obou nezletilých neteří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednatřicetiletého muže z Náchodska nyní státní zástupkyně žene před soud za zločin týrání zvířat. S ohledem na předchozí odsouzení pro něj navrhuje 2,5 roku vězení a dvouletý zákaz pobytu na území Klatov. Černobílého mourka daroval dětem soused.

Podle spisu s ním Jiří B. nejprve mrštil o zeď v kuchyni bytu. „Následně nejméně dvakrát do kotěte na zemi kopl, načež jej rukama zvedl a zakroutil mu krkem,“ stojí v obžalobě.

Znalci do posudku uvedli, že u zvířete došlo následkem krutého zacházení k přerušení krční páteře a míchy. Mělo i další zranění včetně nitrolebního krvácení. „V kotěti vyhasl život pravděpodobně již po prvním nárazu na zeď. Tento způsob usmrcení je porušením zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ konstatovali veterináři se specializací na klinickou patologii.

Muži v Ostravě vadil štěkot psů, tak upekl otrávené pamlsky. Při kladení ho natočila kamera

Krimi

Obžalovaný muž odmítl vypovídat. Jeho bratr policistům řekl, že v ten den byli všichni doma. „Ležel jsem v posteli, když děti začaly křičet, že strejda v kuchyni mlátí kočku. Mrsknul s ní o zeď a pak do ní začal kopat. Nakonec jí zlomil vaz,“ popsal dramatické okamžiky Patrik B.

Svého bratra za to podle svých slov začal mlátil. „On pak sebral mrtvou kočku, své osobní věci a z bytu odešel,“ dodal svědek. Jeho manželka k motivu obžalovaného doplnila, že se na kotě vrhl, když na něj zasyčelo.

Cestou se Jiří B. mrtvého kotěte zbavil. Policisté ho našli následující den ve větvích šípkového keře hned za rohem bytového dmu, kde došlo k jeho usmrcení.

„Obžalovaný svým jednáním úmyslně a bezdůvodně usmrtil kočku ubitím, což je metoda, která způsobí zvířeti nepřiměřenou bolest s utrpením a lze ji tak považovat za týrání,“ uvedla žalobkyně. To, že případ dotáhla policie až k soudu, ocenila předsedkyně Ligy na ochranu zvířat Dagmar Kubištová.

„Mám radost, že k tomu policisté přistoupili zodpovědně a dali si s tím práci. Rozjeli jsme i osvětovou kampaň, kdy se snažíme o to, aby případy týrání zvířat byly vždy pečlivě šetřeny od počátku, kdy je zapotřebí zajistit co možná nejvíce důkazů a pak to celé dotáhnout skutečně až do soudu,“ uvedla Kubištová.

Podle ní se v minulosti hodně podobných případů bagatelizovalo a skončilo odložením někde v šuplíku nebo maximálně jako přestupek. „V kampani také upozorňujeme na to, že bezcitnost a týrání zvířat už prostě tyranům neprocházejí,“ uzavřela Kubištová.

Jak Právo zjistilo, Jiří B. není žádným svatouškem. Potrestán byl například za to, že v Klatovech přepadl seniora v momentě, kdy vybíral peníze z bankomatu. Z ruky mu vytrhl 15 tisíc korun a utekl. Kriminalisté ho dopadli během několika hodin.

Kočka trpěla v železech. Za nastražení pasti soud zrušil chovateli trest

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám