Hlavní obsah

Polský řidič u soudu odmítl vinu za nehodu u Kunovic, při které zahynuli dva silničáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Svou vinu v případě usmrcení dvou silničářů odmítl v pondělí u Okresního soudu v Uherském Hradišti polský řidič nákladního auta Adrian Pawel Wróbel. Soudnímu senátu řekl, že si nepamatuje, jak se tragická nehoda z loňského srpna u Kunovic na Uherskohradišťsku udála.

Foto: Policie ČR

Tragická nehoda, při které polský řidič nákladního vozu narazil do stojící dodávky silničářů

Článek

Obžalovaný soudu vysvětloval, že měl údajně zdravotní komplikace. Rovněž vyjádřil lítost a omluvil se pozůstalým.

Nákladní automobil vrazil do vozidla přes sebou. Oba silničáři ve věku sedmapadesát a osmapadesát let na vozovku při pravé krajnici pokládali přenosné dopravní značení. Profesionální řidič nákladního vozu Renault Master, který jel od Brna na Kunovice, na rovném úseku stojící dodávku i oba muže přehlédl.

Auta se střetla na silnici I/50, po které v té době vedla objízdná trasa pro zhruba 1,2 kilometru dlouhý rekonstruovaný úsek silnice I/55 v Kunovicích.

„Chtěl bych se všem upřímně omluvit, zejména rodině. Kdybych neměl děti, vzal bych si život. Nevím, jak se to stalo. Asi jsem ztratil vědomí, chtěl jsem otevřít okno, víc si nepamatuji,“ řekl Wróbel.

Obžalovaný zmínil, že to byl okamžik a kdyby mohl zastavit, udělal by to. Uvedl také, že na vyšetření v nemocnici po nehodě nebyl.

Jel rychle, hrozí mu až šest let

Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí jeden rok až šest let vězení. Podle obžaloby řádně nesledoval situaci v provozu a jel rychlostí nejméně 110 km/h v místě, kde byla povolená rychlost omezena na 70 a následně 50 km/h.

Podle státního zástupce Tomáše Pindura nereagoval Wróbel na dodávku při krajnici se zapnutými oranžovými výstražnými světly a do stojícího vozidla i obou silničářů narazil. „Oba utrpěli mnohačetná zranění, na místě jim podlehli,“ citovala ČTK Pindura. Dechová zkouška na přítomnost alkoholu i test na drogy byly u řidiče nákladního vozu, který z nehody vyvázl bez zranění, negativní.

Při čelní srážce dvou aut na Opavsku se zranilo pět lidí

Krimi

Do České republiky jezdil Wróbel často. Tvrdí, že vždy dodržoval dopravní předpisy a neplatil v zemi žádnou pokutu. V době nehody přejížděl z Německa na Slovensko. Připustil, že z Německa vyjížděl už den před havárií, ještě za světla. „Měl jsem přestávky na německo-českých hranicích a na dvou nefunkčních benzinkách. Nebylo to jenom půl hodiny, byly to delší přestávky,“ sdělil Wróbel. Soudu řekl, že nyní je nezaměstnaný a potýká se s psychickými problémy.

Předseda trestního senátu Jiří Přibyl odročil hlavní líčení na 28. listopadu, kdy by před soudem měl vypovídat znalec z oboru silniční dopravy. Obhajoba žádá předvolání znalce z oboru zdravotnictví, který by se měl vyjádřit ke zdravotnímu stavu obžalovaného těsně před nehodou a vlivu jeho případné indispozice na havárii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám