Hlavní obsah

Nevnucujte chudým svou ideologii, vyzval papež bohaté země

New York

Papež František během projevu na půdě OSN v New Yorku odsoudil nerovnost ve světě a „ideologickou kolonizaci” ze strany bohatých zemí, které prý chudým státům vnucují své vzorce chování, například v oblasti práv homosexuálů či užívání antikoncepce.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Papež František na zasedání Valného shromáždění OSN

Článek

Bohaté země  podle František vnucují těm chudým své "nenormální a nezodpovědné" představy o životním stylu, a to hlavně v oblasti práv homosexuálů, rovnosti pohlaví, užívání antikoncepce či potratů. Život je podle papeže posvátný ve všech svých stádiích.

František je považován za spíše liberální hlavu katolické církve. Nedávno vyzval kněží, aby odpouštěli ženám, které podstoupí interrupci, protože musejí čelit velkému utrpení, že se tak rozhodly. Usnadnil také anulování manželství, aniž by ale zpochybnil jeho svátost. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve své řeči papež vyzval k ochraně přírody a rovněž odsoudil konflikty ve světě. "Válka je negací všech práv a dramatickým útokem na životní prostředí," uvedl. V jasném odkazu na organizaci Islámský stát pranýřoval František pronásledování náboženských menšin a ničení kulturních památek. Obrovským problémem je podle něj i obchod s drogami, který "v tichosti" způsobuje smrt milionů lidí.

Naopak papež přivítal uzavření jaderné dohody světových mocností s Íránem a vyjádřil naději, že dohoda účinná a trvalá. Vyslovil se rovněž pro úplný zákaz jaderných zbraní.

Ve Valném shromáždění OSN dosud vystoupili tři papežové. Prvním byl v roce 1965 Pavel VI., papež Jan Pavel II. zde promluvil dokonce dvakrát, v letech 1979 a 1995. Papež Benedikt XVI. pak do newyorského sídla OSN zavítal v roce 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám