Hlavní obsah

Papež usnadnil katolíkům anulování manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František zveřejnil v úterý reformy, které usnadňují katolíkům anulování manželství a uzavření nového sňatku. Zrychlený postup, který budou mít na starosti biskupové, by mohl trvat pouhých 45 dní. Biskupové by podle papeže měli rovněž více pomáhat rozvedeným párům. Nezpochybnil však pravidlo věčného manželského spojení.

Foto: Riccardo De Luca, ČTK/AP

Papež František

Článek

Nejzásadnější reforma týkající se katolického sňatku za dlouhá staletí by měla vést k tomu, že katolíci budou moci snadněji ukončovat problematická manželství.

František potvrdil tradiční pravidlo nerozlučitelnosti manželství, zároveň ale zefektivnil možnost anulování sňatku. Doposud byla tato možnost podle mnohých těžkopádná, zdlouhavá a drahá.

Zrychlený postup anulování svazku se může použít v případě, že o něj požádají oba manželé nebo žádný z nich nebude proti. Takovýto proces by měl být dokončen do 45 dní. Současně se odstraní automatické odvolání, které následuje po prvním vyneseném rozhodnutí. Odvolat se bude i nadále možné, už ale nepůjde o automatický úkon, což je zjednodušení, které v USA používají již mnoho let.

Milosrdnější církev

Katolická církev rozvody neuznává, ale její soudy umožňují anulovat manželství od počátku, když některý z církevně oddaných manželů žádá o prohlášení sňatku za neplatný od samého počátku. Důvodem pro anulování je buď to, že nebyla dodržena církevní forma uzavření manželství, nebo může manželství trpět závažnou vadou, o níž se před jeho uzavřením nevědělo, například nezpůsobilostí jednoho z manželů mít děti.

Papež František v této souvislosti podotkl, že to bylo nespravedlivé, když by manželé měli být dlouhodobě utlačovaní temnotou pochybností nad tím, zda může být manželství anulováno.

Podle médií papež nejnovějším krokem opět ukázal, že touží po tom, aby byla církev mnohem milosrdnější ke katolíkům, kteří se ocitli v potížích.

Katolíci si v posledních desetiletích stěžovali na to, že takový postup je příliš komplikovaný a zastaralý. Pokud není sňatek anulován, rozvedení katolíci, kteří uzavřou další sňatek, jsou považováni za hříšníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám