Hlavní obsah

Není zde vyhrocený stav mezi Ukrajinci a Romy, řekl pardubický policejní ředitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubická policie zadržela po sobotním hromadném konfliktu tři cizince pod vlivem alkoholu. Případ řeší jako výtržnictví, pracuje s několika verzemi. Za výtržnictví cizincům hrozí až dva roky vězení. Novinářům to v pondělí řekl ředitel krajské policie Jan Ptáček.

Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Policie zasahovala v sobotu večer v Pardubicích u potyčky asi osmnácti lidí. Server Romea.cz uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí Ukrajinců. Lehce zraněn byl podle webu jeden z Romů. Stovky Romů pak o den později pořádaly demonstraci za svoji bezpečnost v ulicích města. V Pardubicích se v pondělí sešli zástupci policie, města a ukrajinské a romské komunity. Podle policie je potřeba situaci uklidnit a není třeba se obávat eskalace.

„Po incidentu byly zajištěny tři osoby, po provedení všech úkonů byly propuštěny. Jednalo se o tři cizince. Byly provedeny dechové zkoušky na alkohol, u zajištěných osob byly pozitivní. Mohu garantovat, že vyšetřování bude objektivní a transparentní,“ uvedl Ptáček, národnost účastníků potyčky nekomentoval. Šlo podle něj o ojedinělou situaci, proto není potřeba přijímat žádná mimořádná opatření.

Policejní mluvčí Markéta Janovská Video: Pavel Jaňurek, Novinky

„Po oznámení byly hlídky do několika minut na místě, konflikt byl zažehnán. Nehrozí nikomu žádné nebezpečí, není tady žádný vyhrocený vztah mezi Ukrajinci, Romy ani většinovou společností,“ řekl Ptáček na dotazy novinářů.

Romové vyrazili na pochod Pardubicemi, přijeli z celého Česka

Krimi

Nedělní protest v Pardubicích byl reakcí na dosud neuzavřený sobotní konflikt v Anenské ulici. Podle organizátorů byl při sobotní potyčce zraněn mladý Rom, po ošetření měl dva stehy na tváři.

Reportér Novinek na místě hovořil se svědkyní, přítelkyní zraněného Roma, která ke rvačce volala policii. Žena tvrdí, že je trojice Ukrajinců obtěžovala před jejich domem již tři dny. „Ten den tam byli odpoledne, začali řvát, že nám zabijou děti, že nás probodaj, že nás podřežou. Kluci šli do vchodu, aby drželi dveře, aby k nám nešli,“ vypověděla.

Potyčku prý viděla z okna. „Děti otevřely okno a volaly na mě: ‚Táta se pere!‘ Viděla jsem, že je můj přítel od krve, tak jsem hned volala policii, byla tady do sekundy a zpacifikovali ty Ukrajince na zem,“ řekla s tím, že policisté se psy pak hledali na místě nůž, který měl Ukrajinec odhodit.

Město má romskou radu

Demonstrace mohou vyvolávat další emoce, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková je považuje za laciné gesto.

„Město má fungující městskou romskou radu. Je důležité zapojovat Romy na lokální úrovni. Město se může ptát, co trápí Romy, to si myslím, že je cesta, kterou se máme ubírat. Kolektivní obviňování není dobrá cesta. My sami Romové víme, co znamená být nálepkován v této společnosti. Romové jsou frustrovaní touto situací, podléhají třeba sociálním sítím, kde jsou dezinformace,“ řekla Fuková.

Shromáždění romů v PardubicíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Střety ukrajinské a romské komunity dosud v Pardubicích nebyly, uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD). „Je potřeba být trpěliví, policie shromažďuje důkazní prostředky. My jsme se dohodli, že státní policie i městská policie v té lokalitě zvýší počet obchůzek,“ řekl náměstek. Město má podle něj dobře nastavené preventivní programy.

„Je mi líto, že k takovému konfliktu došlo. Chci ujistit Romy i další obyvatele, že Ukrajinci nejsou hrozbou. I naši lidé z toho byli překvapení. V každém státě jsou lidé dobří a zlí. Nemůžeme podle jednoho případu soudit všechny Ukrajince,“ řekl římsko-katolický kněz Maryan Kurylo. Pomáhá v Pardubicích ukrajinským uprchlíkům, v Česku je sedm let.

Z piety za mrtvého Roma se stala politická demonstrace

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám