Hlavní obsah

Romové vyrazili na pochod Pardubicemi, přijeli z celého Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

V Pardubicích se v neděli odpoledne sešlo několik stovek Romů a po druhé hodině vyrazili na pochod městem. Důvodem je sobotní incident, při němž byl při potyčce s trojicí cizinců, údajně původem z Ukrajiny, jeden z Romů zraněn. Na pochod přijeli Romové z celé ČR, například z Brna, Náchoda či Ostravy. Před čtvrtou hodinou odpoledne se protestující poklidně rozešli. Policisté zahájili v souvislosti se sobotním incidentem úkony v trestním řízení pro podezření z trestného činu výtržnictví.

Dav Romů vyrazil do pardubických ulicVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Demonstranti, kteří se sešli u pardubického nádraží, se vydali na pochod městem. Skandovali hesla jako „Bezpečnost“, „Ukrajina domů“, případně „My jsme tady doma“.

Demonstraci svolali Romové poté, co policisté v sobotu zasahovali u potyčky osmnácti lidí. Jeden z Romů byl zraněn a skončil v nemocnici na ambulantním ošetření. Tři lidi policisté zadrželi. Podle všeho se do konfliktu dostala trojice cizinců a skupina Romů.

Pochod odpoledne dorazil na místo sobotního incidentu. V jeho čele šel mladík, který při něm byl lehce zraněn. Na pochod dohlíží policie, připraveni jsou i těžkooděnci.

Shromáždění Romů v PardubicíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Na sociálních sítích se objevila nepotvrzená informace, že při potyčce Ukrajinec zranil nožem Roma. Policie to odmítla jakkoli komentovat. Podle informací Novinek z místa události šlo skutečně o potyčku mezi Ukrajinci a Romy. Informaci ale policie nepotvrdila.

Incident se stal v sobotu krátce před 21:00 v Anenské ulici.

„Po příjezdu policistů bylo na místě asi 18 lidí, kteří se vzájemně fyzicky napadali. Policistům se podařilo vyhrocenou situaci po chvíli uklidnit a obě skupiny od sebe oddělit. Jeden z účastníků při potyčce utrpěl poranění v obličeji, se kterým byl převezen do nemocnice na ošetření,“ uvedla Janovská.

Policejní mluvčí Markéta Janovská Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle ní policie zjišťuje, co bylo motivem konfliktu a co přesně se na místě stalo. Věc policisté prověřují jako výtržnictví a žádají svědky poskytnutí videozáznamů.

„Včerejší (sobotní) incident v Pardubicích, ačkoliv přitáhl pozornost kvůli údajnému zapojení Ukrajinců, nijak nevybočuje z toho, co policie denně řeší. V ČR se v průměru stane více než 500 trestných činů denně. Policie musí denně reagovat a řešit 3,5 až čtyři tisíce relevantních událostí. I v tomto případě policie postupuje podle zákona, zjišťuje skutkové okolnosti a vyzvala k uklidnění situace,“ řekl ČTK k potyčce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„K vytváření speciálních strategií nad rámec začleňování ukrajinských uprchlíků, které řeší vládní zmocněnkyně (pro lidská práva) Klára Šimáčková Laurenčíková, není v tuto chvíli důvod,“ doplnil ministr vnitra.

V Brně se strhla bitka kvůli sporům Romů a Ukrajinců

Krimi

Reportér Novinek na místě hovořil se svědkyní, přítelkyní zraněného Roma, která ke rvačce volala policii. Žena tvrdí, že je trojice Ukrajinců obtěžovala před jejich domem již tři dny. „Ten den tam byli odpoledne, začali řvát, že nám zabijou děti, že nás probodaj, že nás podřežou. Kluci šli do vchodu, aby drželi dveře, aby k nám nešli,“ vypověděla.

Potyčku prý viděla z okna. „Děti otevřely okno a volaly na mě: ‚Táta se pere!‘ Viděla jsem, že je můj přítel od krve, tak jsem hned volala policii, byla tady do sekundy a zpacifikovali ty Ukrajince na zem,“ řekla s tím, že policisté se psy pak hledali na místě nůž, který měl Ukrajinec odhodit.

Svědkyně incidentu, přítelkyně zraněného RomaVideo: Pavel jaňurek, Novinky

„Bránili jsme ženy a děti“

„Jako lavina se mezi Romy začalo v sobotu večer šířit několik videí, která ukazují zásah policistů proti trojici mužů. Podle svědků mělo dojít v Pardubicích ke konfliktu mezi skupinou Romů a trojicí mužů, údajně z Ukrajiny,“ sdělil Novinkám zpravodajský server Romea.cz.

Jeden z Romů byl podle zjištění serveru zraněn nožem v obličeji a musel být ošetřen. Ještě téhož večera se ale vrátil se dvěma stehy na tváři domů, informuje server.

Server poskytl také video s natočeným rozhovorem s trojicí romských účastníků bitky. Muži tvrdí, že incident nevyprovokovali, údajně bránili své ženy a děti. „Ti Ukrajinci už tu chodili odpoledne, vyhrožovali, že nás zabijou…nadávali nám do cigánů,“ popisuje jeden z nich.

Druhý doplnil, že se s trojicí pak náhodou potkali večer v hospodě. Ukrajinci tam podle nich prý „rýpali“ do starších lidí. Z hospody pak odešli směrem k Anenské ulici, mladíci se vydali za nimi. Báli se prý, že znovu půjdou k jejich domům. „Byli jsme od nich deset metrů, oni se zastavili a začali nadávat: ‚Tak co, vy cigorky…‘, a už to začalo, jeden vytáhl nůž a už tam byla chumelice,“ prohlásil.

Účastníci bitkyVideo: Romea

Romové svolávají protest

„Na neděli svolali někteří Romové do Pardubic kvůli své bezpečnosti protestní shromáždění,“ uvedla Romea.

Reportér Novinek na místě před chvílí odhadl počet lidí asi na 300. Protest, který by se měl proměnit na pochod městem, je plánován na odpoledne. Původně se měl konat již v 11:00, do Pardubic prý ale jedou i Romové z Brna, proto byl posunut na později, aby se na ně počkalo.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Počty Romů na shromáždění narůstají

Právě v Brně došlo nedávno k podobnému incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. Incident poté eskaloval v bitku mezi Ukrajinci a Romy v centru Brna.

Situací v Pardubicích se podle serveru Romea zabývá zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. „V Pardubicích funguje Městská romská rada a já jsem již požádala město, abychom se hned v pondělí sešli. Svolám také zástupce všech významných a dotčených romských rodin, abychom se s nimi pobavili o situaci ve městě,“ řekla Fuková serveru Romea.cz.

Dobře, že Romové demonstraci v Brně zrušili, říká tajemnice pro romské záležitosti

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám